În Transnistria, investițiile rusești și cele europene ocupă spații diferite în presa din stânga Nistrului. Dacă despre primele titrează toate ziarele, cele venite din vest sunt trecute cu vederea, iar locuitorii din regiune află cu greu despre ele, explică Europa Liberă. Reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a lansat deja pe contul său Twitter un mesaj referitor la noile ambulanțe care au ajuns recent la Tiraspol din Rusia și a prezentat imagini ale instituțiilor sociale care sunt sau vor fi finanțate cu banii rusești.
Economistul Serghei Melnicenko (Tiraspol) observă că investițiile rusești vin să balanseze investiţiile europene și oferă mai multe detalii despre proiectul umanitar rusesc cu numele „Integrarea Eurasiatică”: „Federaţia Rusă a anunţat că în următorul un an şi jumătate va acorda un ajutor umanitar masiv Transnistriei, finanţând construcţia a 12 obiective de infrastructură socială. Se aşteaptă ca valoarea investiţiilor în aceste obiective să ajungă la 60 de milioane de dolari. Proiectul este finanţat de „Integrarea Eurasiatică”, o organizație necomercială, din aria deinfluență a deputatului Aleksei Juravliov, liderul partidului „Rodina”, fondat cândva de actualul vicepremieri Dmitri Rogozin”,
Proiectul a început deja cu demolarea grădiniţei din satul Sucleia, iar printre obiective mai figurează ridicarea unui bloc nou de studii pentru facultatea de medicină a universităţii din Tiraspol, construcţia unui centru de perinatologie şi alte câteva grădiniţe.Termenul limită de realizare a proiectuluieste sfârşitul anului 2014.
Banii organizației „Integrarea Eurasiatică” nu par să vină din fonduri bugetare, ci din surse private. „Concepţia politicii externe aprobată la începutul anului prevede expres integrarea regiunii transnistrene în spaţiul euro-asiatic. Într-adevăr, dacă analizăm, Transnistria a devenit un fel de teren în care s-au ciocnit interesele geopolitice ale Estului şi Vestului, ale Rusiei, pe de o parte, şi ale Uniunii Europene, pe de alta, care şi ea finanţează aici proiecte umanitare, dar într-un volum cu mult mai mic şi în cadrul acelor măsuri de încrederi între malurile stâng şi drept ale Nistrului. În ce priveşte proiectul umanitar rusesc, aici se declară că el nu urmăreşte nici un scop politic, ci numai îmbunătăţirea vieţii şi ridicarea bunăstării transnistrenilor. Este doar una din componentele, destul de proeminente, ale sprijinului oferit Transnistriei de Rusia, în afara livrărilor de resurse energetice şi finanţarea lunară a pensiilor”, conchide economistul Serghei Melnicenko.