Parlamentul de la Chișinău a aprobat organizarea, în data de 20 octombrie 2024, a unui referendum pentru modificarea Constituției, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.
Deputaţii din opoziţia socialist comunistă şi din fostul partid Şor au criticat organizarea referendumului, afirmând că acesta ar atenta la suveranitatea Republicii Moldova.
De asemenea, Parlamentul de la Chișinău a aprobat organizarea, tot în data de 20 octombrie, a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 56 de deputați.
Potrivit legislației electorale, data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărârea Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. De asemenea, scrutinul prezidențial se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, dar nu mai târziu de termenul stabilit de Constituție. În acest context, s-a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe data de 20 octombrie 2024.
Potrivit Constituției, mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului și până la depunerea jurământului de către Președintele nou-ales. Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de Președinte al Republicii Moldova la data de 24 decembrie 2020.