Consiliul European a adoptat norme menite să împiedice partidele politice europene să utilizeze în mod abuziv datele cu caracter personal în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European.
Noile norme iau forma unor modificări la regulamentul din 2014 care reglementează statutul și finanțarea partidelor și a fundațiilor politice europene. Acestea vor permite impunerea de sancțiuni financiare partidelor și fundațiilor politice europene care influențează sau încearcă să influențeze în mod deliberat rezultatul alegerilor pentru PE, profitând de încălcări ale normelor privind protecția datelor.
Va fi instituită o procedură de verificare pentru a se stabili dacă o încălcare a Regulamentului general privind protecția datelor al UE, constatată de o autoritate națională de supraveghere, este legată de activitățile politice ale unui partid politic european sau ale unei fundații politice europene în contextul alegerilor pentru PE. Aceasta implică sesizarea cu privire la acest caz a Comitetului de personalități independente instituit în temeiul regulamentului din 2014.
Sancțiunile sunt impuse de Autoritatea pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene, după obținerea unui aviz din partea comitetului menționat. Aceste sancțiuni ar urma să se ridice la 5% din bugetul anual al partidului european sau al fundației europene în cauză. În plus, partidul european sau fundația europeană supusă unei sancțiuni nu ar mai putea beneficia de finanțare de la bugetul UE în anul următor.
Noile norme vor intra în vigoare la data publicării lor.
Partidele politice europene sunt alianțe politice înregistrate în temeiul dreptului UE. Acestea pot număra printre membrii lor atât partide naționale și regionale, cât și persoane fizice și trebuie să îndeplinească o serie de cerințe și de condiții, printre care aceea de a fi reprezentate în cel puțin un sfert dintre statele membre. Fondurile din partea UE sunt menite să le ajute să își finanțeze activitățile la nivel european și campaniile în alegerile pentru PE.