Site icon TIMP ROMÂNESC

Alexandra Pirici duce arta românească la Sankt Petersburg

Artista Alexandra Pirici reprezintă România la Manifesta 10 – Bienala europeană de artă contemporană, care a început sâmbătă la Sankt Petersburg şi se va încheia pe 31 octombrie.

Prima dintre cele şase reprezentaţii ale artistei din România a avut loc sâmbătă, în ziua deschiderii bienalei, lângă statuia Călăreţului de bronz din Piaţa Senatului.

Curatorul celei de-a zecea ediţii Manifesta este profesorul Kasper König, directorul Muzeului Ludwig din Köln. Precedentele ediţii ale manifestării au avut loc la Rotterdam, Luxemburg, Ljubliana, Frankfurt, Donostia – San Sebastian, Nicosia, Trentino-Alto Dige, Murcia şi Cartagena (Spania), Genk şi Limburg, Belgia.

Definită ca o „bienală de cercetare„, Bienala europeană de artă contemporană Manifesta, ajunsă la cea de-a zecea ediţie, cuprinde o serie de spectacole şi evenimente la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg şi în mai multe spaţii din oraş.

Manifesta îşi are originea în perioada postcomunistă, în anii 1990, şi a fost iniţiată cu scopul de a echilibra deficitul de informaţii între Est şi Vest, Nord şi Sud, din convingerea că arta joacă un rol vital în a ne ajuta să ne înţelegem mai bine locul în această lume complexă„, a spus directorul Manifesta 10, Hedwig Fijen.

Astfel, 50 de artişti contemporani au început să instaleze opere de artă la Muzeul Ermitaj şi în alte locuri din oraş, iar peste 1.500.

Alexandra Pirici, licenţiată în coregrafie şi artele spectacolului, este o artistă polivalentă a cărei creaţie acoperă şi alătură medii şi domenii diverse: performance, dans, film, muzică, intervenţii în spaţiul public. Lucrările ei au fost prezentate la Balkan Dance Platform, Bucharest Biennale, Teatromania – Roma, Tanzquartier Viena, Kanuti Gilde Saal – Tallinn, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană de la Bucureşti, Nottdance Festival în Marea Britanie, Kunstmule – Germania, Bienala de la Veneţia etc.

Printre artiştii cu care a colaborat se numără Florin Fieroiu, Dan Perjovschi, Eduard Gabia, Joe Alegado, Farid Fairuz şi Manuel Pelmuş.

Exit mobile version