Facultatea de Istorie a Universității din București a găzduit conferinţa cu tema „Drumul european al Rep. Moldova”. Prezent la lucrări, ambasadorul Rep. Moldova în România, Iurie Reniță, a atras atenția asupra semnificației istorice pe care o are perioada traversată de țara sa, cu efecte în prezent, dar mai ales în viitor, având în vedere cele trei momente din parcursul european: liberizarea vizelor, semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb.
Referindu-se la liberalizarea vizelor, ambasadorul Reniță a subliniat impactul și beneficiile pentru cetăţeni.
“Este importantă semnarea acestor documente deoarece 80% din prederile lor vor intra imediat în vigoare, fără a mai fi ratificate ulterior, ceea ce înseamnă că Rep. Moldova devine eligibilă pentru importante fonduri de aderare. Dacă pentru Uniunea Europeană fondurile respective, sub aspect financiar, sunt nesemnificative, pentru Rep. Moldova au o semnificaţie şi o importanţă extraordinară. Procesul de integrare europeană trebuie să devină unul ireversibil”, a mai adăugat diplomatul.
Iurie Reniţă a semnalat că parcursul european al Rep. Moldova “presupune provocări interne şi externe. Este regretabil că dincolo de factorii externi care infuenţează şi care au încercat să obstrucţioneze o voinţă clară şi fermă a Rep. Moldova în ceea ce priveşte integrarea europeană, mai există si aspecte interne, forţe politice care contribuie negativ la parcursul european al ţării”.
Ambasadorul a analizat contextul geopolitic în care se află acum Rep. Moldova, precum și relațiile cu România, Ucraina şi Federația Rusă: “Avem o relaţie excelentă cu România. După 2009 am oxigenat această cooperare care a fost contaminată de fostul regim comunist. Am intrat într-o relaţie frăţească, fie ca este vorba despre abordările din partea instituţiilor statului, fie că este vorba despre forţe politice”.
Deşi situaţia Ucrainei este delicată, ambasadorul apreciază că autoritățile de la Kiev “manifestă mai multă deschidere către Rep. Moldova”, fapt demonstrat de recenta vizită a premierului Moldovei, Iurie Leancă, la Kiev, adăugând că subiectele agendei comune să fie soluţionate în viitorul apropiat, „fie că este vorba despre demarcarea frontierei dintre Rep. Moldova şi Ucraina, în special pe segmental transnistrian, fie ca este vorba despre unele proprietăţi ale Rep. Moldova pe teritoriul Ucrainei”.
În parcursul european molodovenesc un rol foarte important îl joacă relaţiile cu Rusia, relaţia dintre cele două ţări fiind una amiguă deoarce “ una este ceea ce Rep. Moldova îşi doreşte să fie şi alta este realitatea regretabilă”: “Ne dorim să avem cu Federaţia Rusă o relaţie bună, dar având la bază principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi respectarea intereselor reciproce. De obicei ţările mici aşteaptă mai multă înţelegere şi sprijin, nu invers. Dreptul de integrare in UE al Rep. Moldova nu constituie un aspect primejdios pentru Rusia”, a conshis Reniţă.
De asemnea, decanul Facultăţii de Istorie, Adrian Cioroianu a conturat evoluţia pozitivă, din ultimii ani, a relaţiilor dintre România şi Rep. Moldova, aducând în atenție un episod petrecut în perioada mandatului său de ministru de Externe: “În perioada în care eram ministru al Afacerilor Externe(2007- 2008 – n.r.) am vizitat Rep. Moldova într-un context total diferit de cel de acum.(…) Trebuia să deschid un consulat românesc, iar cu două zile înainte mi s-a spus că vizita mea ar fi inoportună. Cu toate acestea, am mers la Ambasada României unde am fost şi cazat, lucruri pe care astăzi nu ţi le poţi imagina pentru ca astăzi relaţiile sunt incomparabile cu ce era în 2007 sau 2008”.