Site icon TIMP ROMÂNESC

Ambasadorul României în Italia atenționează: Persoanele fizice nu au dreptul să medieze angajarea cetăţenilor români în străinătate!

Preocupată de situaţia lucrătorilor români în Italia, dar şi a celor care venind din România cad victimă chiar şi propriilor concetăţeni, ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, s-a întâlnit cu Paolo Trichilo, consilierul diplomatic al Ministrului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia, şi, în acelaşi timp, transmite un avertisment românilor intenţionaţi să plece la muncă în Italia.

În centrul discutiilor efectuate cu Paolo Trichilo, s-a aflat tema protectiei lucrãtorilor români în general si, în special, a victimelor fenomenelor care afecteazã piata muncii, precum: munca la negru, intermedierea ilegalã si exploatarea fortei de muncã.

Ambasadorul României în Italia si-a exprimat îngrijorarea pentru situatia lucrãtorilor români care lucreazã fãrã forme legale sau sunt victime ale exploatãrii, transmitând totodatã cã acordã o atentie prioritarã protejãrii drepturilor cetãtenilor români din Italia, în calitate de cetãteni europeni, notează vremeanoua.ro

Paolo Trichilo a trecut în revistã actiunile întreprinse si măsurile luate de partea italianã pentru combaterea muncii fãrã forme legale (modificarea legislatiei în sensul sporirii sancţiunilor, cresterea numãrului inspectorilor de muncã) şi a confirmat deschiderea pentru continuarea colaborãrii cu autoritãtile române. Au fost atinse, de asemenea, subiecte de interes precum accidentele de muncã, accesul la prestatii sociale, în baza legislatiei comunitare privind securitatea socialã a lucrãtorilor migranţi şi importanţa şcolilor profesionale pentru asigurarea trecerii de la şcoală la locul de muncă.

În vederea protejãrii intereselor lucrãtorilor români si autohtoni, s-a convenit asupra consolidãrii eforturilor comune, atât la nivel bilateral, în baza Protocolului de cooperare semnat între Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) si Ministerul Muncii si Politicilor Sociale din Italia, cât si la nivel european.

Sfãtuim persoanele care doresc sã lucreze în strãinãtate, ca înainte de a apela la serviciile unei societãti comerciale din România, ce are ca activitate principalã <<selecţia şi plasarea forţei de muncã>>, sã se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncã în raza cãruia societatea îsi are sediul, în vederea solicitãrii de informatii referitoare la înregistrarea firmei la Inspectoratul Teritorial de Muncã si la sanctiunile aplicate, dacã a fost cazul. De asemenea, este necesar sã verifice dacã la semnarea unui contract individual de muncã în strãinãtate acesta cuprinde cel putin urmãtoarele elemente: ţară de reşedinţã, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresã, numãr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncã, durata timpului de muncã şi de repaus, durata contractului individual de muncã, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, de locuit, condiţiile de protecţie socialã. Persoanele fizice nu au dreptul sã exercite activitãti de mediere a angajãrii cetãtenilor români în strãinãtate. Fiecare inspectorat teritorial de muncã din România, prezintã pe propria paginã web lista socieăţilor comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea fortei de muncã în strãinãtate”, este mesajul Ambasadorului în Italia Dana Constantinescu adresat românilor interesati sã vinã în Italia pentru a munci.

 

Exit mobile version