Laboratoarele Naţionale de Fizică din cadrul Institutului Naţional de Fizică Nucleară de la Frascati (regiunea Lazio) găzduiesc, în perioada 28-31 iulie, lucrările celui de-al 39-lea Congres al Academiei Româno-Americane de arte și științe, la care participă aproximativ 20 de cercetători, profesori universitari și inventatori români din toată lumea.
În fiecare an, Academia Româno-Americană de arte și științe organizează un congres fie în Europa, fie pe teritoriul american.
În urmă cu doi ani a fost la Chișnău, anul trecut a fost la Caltech, la California Institute of Technology, notează PROMPT MEDIA.
„Credem că expunerea pe care o să o avem în acest an o să atragă mai multă audiență și mai multă participare din partea românilor intelectuali de pretutindeni, pentru că asta se vrea. Prin congresul anual pe care îl avem la ARA vrem să atragem cât mai multe personalități și să avem o expunere internațională și un cuvânt de spus cât mai puternic” speră prof.dr. Ruxandra Vidu, președintele Academiei Româno-Americane de arte şi ştiinţe (ARA) din iunie 2013.
Ruxandra Vidu a plecat din țară în anul 1996, cu o bursă de doctorat în Japonia: „Eram lector deja la Politechnica din București și după aceea am prins această bursă postdoctorală în America, unde am prins contracte importante și am și rămas. În urmă cu câțiva ani mi s-a recunoscut și poziția de profesor și am fost foarte mulțumită că valorile se recunosc în America. E ceva care ar trebui să se facă și la noi în România, cred” consideră Ruxandra Vidu.
Cei 20 de cercetători, profesori și oameni de știință români au fost salutați și de ambasadorul României la Roma, Dana Constantinescu, care a considerat că a fost „o ocazie chiar și pentru un ambasador să întâlnească în țara în care se găsește la post oameni de cultură, de artă și de știință români din lumea întreagă”.
În discursul său de la deschiderea lucrărilor, ambasadorul Dana Constantinescu a ținut să adreseze și un îndemn către toți acești români în limba lor maternă: „Vă încurajez și vă doresc din tot sufletul să simțiți în continuare românește, să continuați să faceți lucrurile minunate pe care le faceți și să puneți suflet românesc în tot ceea ce faceți. Toate lucrurile astea V-au ajutat să ajungeți la rezultatele pe care le-ați obținut. Vă felicit din suflet și sunt onorată că am ocazia să vă întâlnesc!”.
„Nu te poți adresa românilor chiar și de față cu o audiență străină numai într-o limbă străină. Trebuie să le spui ca și român măcar două vorbe în limba română cu atât mai mult cu cât aceste vorbe s-au referit la sufletul și la sensibilitatea românească fără de care eu spun că nimeni nu poate realiza lucruri de calitate în nici un domeniu. Nici măcar în domeniul științei, care în teorie ar părea poate mai îndepărtat de lucrurile sufletești, dar eu sunt convinsă că și-n acest domeniu, fără o fărâmă de suflet nu se poate realiza un lucru de calitate și valoros” explică ambasadorul Dana Constantinescu.