Dacă în anul 2000, datele oficiale arătau că în Spania se aflau jur de 6.400 de imigranţi de origine română, comunitatea de români a ţării cuprinde acum aproape 900.000 oameni, care formează cea mai numeroasă minoritate. Populaţia de români din Spania a crescut constant, de-a lungul timpului, inclusiv după ce criza economică a cuprins ţara, iar potrivit cotidianului internaţional Financial Times, românii nu au de gând să plece din ţara adoptivă, chiar dacă nu mai au restricţii de muncă nicăieri în UE.
Mai mult, conform unui raport privind migraţia persoanelor inactive în UE, majoritatea imigranţilor care locuiesc în Spania fără să muncească şi fără să îşi caute un loc de muncă erau români în 2012.
„Numărul românilor din Spania a scăzut uşor anul trecut, dar comunitatea per total a fost extrem de stabilă”, relatează portalul ft.com, care încearcă să identifice principalele motive care îi ţin pe români în Spania.
Experţii în imigraţie consultaţi de publicaţia internaţională spun că ei nu s-ar întoarce în România din cauza salariilor mult mai mici decât în ţara adoptivă. Asta nu explică însă de ce nu ar emigra într-o altă ţară, cum este Regatul Unit al Marii Britanii, ai cărui cetăţeni se pregătesc de o „invazie”, notează publicaţia.
„Unii dintre tineri vorbesc despre asta. Pot învăţa engleză şi le este mai uşor. Dar majoritatea sunt fericiţi să rămână aici”, le-a declarat reporterilor Financial Times Viorica Sologan, o româncă de 59 de ani care lipeşte afişe în Madrid. Ea spune că a lucrat mai mult timp ca menajeră şi persoană care are grijă de copii sau bătrâni. După ce şi-a pierdut locul de muncă a decis să rămână totuşi în Spania, decât să o ia de la capăt în altă ţară.
Jurnaliştii străini au vorbit şi cu reprezentanţi ai românilor din Spania. De exemplu, Miguel Fonda Stefanescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Românilor din Spania, spune că românii şi-au construit deja o viaţă acolo şi nu vor părăsi ţara până când vor ieşi la pensie. „Trebuie să înţelegeţi că o comunitate de imigranţi bine integrată nu începe să îşi facă bagajele când vremurile devin dificile. Te pregăteşti de furtună şi aştepţi ca ea să treacă”, a declarat şi Ion Vîlcu, ambasadorul României în Spania.
Studiul vine şi cu o informaţie liniştitoare pentru spanioli: numărul românilor inactivi care au imigrat în Spania a scăzut din 2010. Astfel că, dacă în 2010 în Spania au imigrat peste 12.000 de români care nu munceau şi nici nu-şi căutau un loc de muncă, în 2011 numărul nou-intraţilor în această ţară a scăzut la 11.000 iar în 2012, aproximativ 7.000 de români inactivi au imigrat în Spania.