Site icon TIMP ROMÂNESC

Ambiții

În cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană la Berlin, ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că până în 2030 România va fi traversată, de la est la vest, de un cablu de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC).

Burduja a anunțat obiectivul României de a folosi până în anul 2030 o nouă tehnologie de curent continuu: ”Proiectele energetice sunt menite să fie realizate pe termen lung. Nu poți construi parcuri solare sau eoliene de la o zi la alta. Nu poți construi o centrală nucleară de pe un an pe altul. În România noi gândim pe termen lung. Vreau să vă asigur și să vă invit să veniți să verificați trei exemple: vom scoate la licitație contracte pentru diferență pentru 1,5GW solar și eolian onshore până la finalul anului. Asta va stabiliza în esență prețul pentru următorii 15 ani. Vreau să fie o licitație competitivă, rog investitorii germani să se prezinte. Al doilea exemplu, eolian offshore. Germania este un lider. Acum finalizăm legislația și în România. Cred că săptămâna viitoare vom supune aprobării Guvernului, iar ulterior proiectul va merge în Parlament. Până la sfârșitul acestui an ar trebui să avem o lege pentru energia eoliană offshore și potențialul acesteia din Marea Neagră. Și nu în ultimul rând, urmărim îndeaproape modelul german, pentru că implementați o tehnologie ce presupune un cablu de curent continuu de înaltă tensiune, care traversează țara de la nord la sud.

Ei bine, dorim să facem același lucru de la estul până la vestul României, deoarece producem o mare parte din energia noastră în zona de est, și vom avea reactoare nucleare suplimentare, plus centrale eoliene offshore, în orizontul anului 2030. O mare parte din consumul nostru este în vest. Curentul continuu este o tehnologie mult mai bună, cu costuri de transport mult mai mici. De asemenea, ajută la echilibrarea sistemului energetic national”.

Exit mobile version