Au fost acceptate mai multe amendamente importante pentru românii din afara granițelor în proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.Deputatul Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, a propus un amendament care prevede organizarea unor sesiuni de informare privind drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor români în statul-gazdă ori privind legislaţia aplicabilă în statul-gazdă şi/sau în România în domenii de interes pentru cetăţenii români. ”Prin amendamentele propuse de mine la această lege, am încercat să vin în sprijinul românilor de pretutindeni și a soluționării nevoilor, problemelor lor concrete. Mă bucur că unele dintre ele au trecut, pentru că ele sunt în interesul românilor de pretutindeni. De exemplu, având în vedere cazurile de sclavagism la care sunt expuşi cetăţenii români din afara ţării, am considerat necesară organizarea, la cererea organizaţiilor reprezentative sau din oficiu, a unor sesiuni de informare privind drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor români în statul-gazdă ori legislaţia aplicabilă în statul-gazdă şi/sau în România în domenii de interes pentru cetăţenii români. Deși accentul este pus, în cadrul centrelor comunitare, pe cultură, tradiţie, istorie, limbă, identitate naţională, consider că activitatea acestor centre ar putea avea un rol important în luarea deciziei de revenire în ţară și prin informarea rapidă și corectă a românilor de pretutindeni pe subiecte de interes pentru aceștia”, a explicat Dobrovie.
Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP) a reintrodus criteriul de semnături strânse de comunitate, 1.650, dintr-un minim de 5.000 de români înregistrați la misiunile diplomatice și consulare din statul respectiv.
”Numărul de semnături trebuie să fie fix în fiecare stat, nu proporțional cu numărul celor înregistrați la misiunile diplomatice și consulare, pentru a nu îngreuna înființarea unui centru comunitar tocmai acolo unde comunitățile de români sunt mai mari”, a precizat Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților.