Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall a avut o întrevedere ieri cu ambasadorul Republicii Franceze la București, François Saint-Paul, prilej prin care s-au purtat discuţii pe fondul schimbărilor din spaţiul european.
Cei doi oficiali au discutat teme de actualitate ale agendei europene, cu accent pe viitoarele negocieri privind Brexit și dezbaterea referitoare la viitorul proiectului european. De asemenea, un punct special pe agenda întrevederii l-au constituit discuțiile legate de posibilitatea dezvoltării colaborării între România și Franța în cadrul pregătirii Președinției române a Consiliului UE.
În acest sens, ministrul Birchall s-a referit și la pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului UE de către România, precizând că aceasta reprezintă una dintre cele mai importante priorități ale mandatului său. De asemenea, a reconfirmat României pentru continuarea dialogului cu Franța în domeniul afacerilor europene, inclusiv prin aprofundarea consultărilor și coordonării bilaterale pe dosarele negociate la nivel european.
“Președinția română a Consiliului Uniunii Europene este unul dintre cele mai importante proiecte de țară din istoria noastră recentă și în mod cert oferă numeroase oportunități pentru țara noastră, în ciuda contextului plin de provocări la nivel european în care se va desfășura, oportunități pe care cu siguranță le vom folosi în interesul românilor și al României. Avem un plan de acțiune pentru pregătirea președinției, atât din punct de vedere logistic, cât și în ce privește coordonarea cu state membre partenere, tocmai pentru că preluarea președinției de către țara noastră va avea loc într-un moment crucial pentru Uniunea Europeană, cu o agendă complexă, care va cuprinde dosare importante, precum Brexit, Cadrul Financiar Multianual post-2020 sau organizarea de alegeri pentru Parlamentul European. Am transmis, în cadrul întrevederii, obiectivul nostru de a acționa, în cadrul Președinției române a Consiliului UE, ca un honest broker, susținând, ca abordare generală, o Uniune axată pe rezultate, solidaritate, coeziune, o Uniune mai deschisă, mai incluzivă și mai aproape de cetățenii săi, care să continue să funcționeze în baza valorilor și principiilor sale fundamentale. Acesta este spiritul în care ne pregătim și ne angajăm să îndeplinim mandatul de Președinție a Consiliului UE”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Oficialul român a reiterat interesul României privind aprofundarea dialogului instituțional cu partea franceză pentru schimbul de bune practici și consultarea în vederea împărtășirii experienței și lecțiilor învățate pe parcursul mandatelor precedente ale Franței la Președinția Consiliului UE.
În acest sens, s-a agreat perspectiva unei vizite vla Paris a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, în perioada imediat următoare.
În privința viitoarelor negocieri după declanșarea procesului de ieșire a Marii Britanii din UE, ministrul a reafirmat angajamentul ferm al României pentru promovarea unei abordări constructive și a subliniat necesitatea unei poziții principiale, la nivelul Uniunii Europene, cu privire la integritatea pieței interne, asigurarea libertății de mișcare și menținerea drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie.