Site icon TIMP ROMÂNESC

ANCOM: Evită cheltuielile nedorite! Înainte să pleci în vacanță, verifică toate condițiile de utilizare a roaming-ului 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii recomanda utilizatorilor sa verifice conditiile de utilizare a serviciilor de telefonie si date mobile in roaming, dar si setarile telefonului, inainte de a pleca in vacanta. Atunci cand acestia se afla in apropierea granitelor tarii, se  recomanda dezactivarea optiunii de selectare automata a retelei, iar cand calatoresc in tarile din afara SEE, sa fie atenti daca opteaza pentru depasirea plafonului de 50 de euro pentru internet mobil.

Calatoriile in localitatile de granita din Romania

In cazul in care utilizatorii calatoresc pe teritoriul Romaniei, in zonele de granita, trebuie sa stie ca exista riscul de a intra in roaming involuntar, daca au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automata a retelei. In aceste situatii, echipamentul mobil se va conecta automat la reteaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul in care acestia se afla.

Astfel, desi utilizatorii se afla pe teritoriul Romaniei, vor fi facturati pentru serviciile de comunicatii utilizate in roaming, ca si cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Atentie! Utilizarea telefonului/tabletei in roaming involuntar nu va scuteste de plata acestui serviciu.

Pe de alta parte, furnizorii au obligatia de a informa utilizatorii asupra tarifelor aplicabile serviciului de roaming utilizat in statul respectiv, imediat dupa conectarea la reteaua partenera, fara intarzieri nejustificate. Recomandarea este de a citi toate mesajele de informare primite din partea furnizorilor.

ANCOM a publicat aici lista localitatilor de granita care au un risc potential de intrare in roaming involuntar.

Calatoriile in spatiul UE/SEE

Odata cu intrarea in vigoare a regulamentului european „Roam like at home”, clientii operatorilor mobili din Romania care beneficiaza de planuri tarifare cu acces la roaming in UE/SEE pot utiliza resursele nationale de voce, SMS si date si atunci cand calatoresc in statele Uniunii Europene, in Norvegia, Islanda si Liechtenstein. „Roam like at home” se aplica si pe anumite teritorii europene „indepartate”, respectiv in Guyana Franceza, in insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care apartine de Franta), Azore, Madeira si Canare, in insulele Åland, precum si in Gibraltar (cel putin pana pe 31 octombrie 2019).

Calatoriile in afara spatiului UE/SEE

In cazul calatoriilor in afara spatiului UE/SEE, recomandarile ANCOM sunt de a verifica daca planul tarifar achizitionat este cu sau fara serviciul de roaming international. Utilizatorii pot beneficia de serviciul de roaming international numai daca furnizorul de la care au achizitionat planul tarifar a incheiat contracte de roaming cu furnizorii din statele vizitate.

Pentru ca tarifele pentru serviciul de roaming in afara SEE nu sunt reglementate, ANCOM sfatuieste utilizatorii sa verifice, inainte de a efectua o calatorie in, de exemplu, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru, Rusia, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Israel, Canada sau Statele Unite ale Americii, care sunt tarifele ce li se aplica in aceste state pentru serviciul de roaming international.

Plafonul de 50 de euro la utilizarea internetului in roaming

Utilizatorii care calatoresc in strainatate trebuie sa stie ca au dreptul sa beneficieze de un „plafon” la utilizarea serviciului de internet mobil in roaming. Operatorii au obligatia sa restrictioneze accesul la serviciile de internet mobil in roaming atunci cand costul suplimentar inregistrat ca urmare a utilizarii acestui serviciu ajunge la 50 de euro/luna (fara TVA) daca utilizatorii nu au optat explicit pentru un alt plafon din ofertele comerciale ale furnizorilor sau daca nu au renuntat in mod expres la aplicarea plafonului implicit.

Utilizatorii trebuie sa fie informati prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up atunci cand consumul cumulat de date (MB/GB) in roaming international a atins 80% din plafonul stabilit, precum si atunci cand plafonul a fost atins. De regula, operatorii transmit aceste notificari prin SMS, iar daca utilizatorii doresc sa foloseasca in continuare serviciul de internet in roaming trebuie sa raspunda prin transmiterea unui SMS cu textul „DA”.

Costurile provenite din utilizarea serviciilor de internet in roaming in tari din afara SEE (de exemplu, Turcia) sunt de regula ridicate, plafonul financiar implicit putand fi atins imediat dupa conectarea la reteaua vizitata, in cadrul unei singure sesiuni. Cand isi exprima acordul pentru continuarea sau reluarea furnizarii serviciilor dupa ce au fost avertizati de furnizor ca au atins plafonul, utilizatorii isi asuma realizarea unui cost mai mare decat valoarea acestuia, plafonul obligatoriu fiind dezactivat pentru respectiva luna de facturare.

In zonele de granita este posibila conectarea automata la o retea dintr-un stat vecin, chiar daca utilizatorii nu se afla efectiv pe teritoriul acelui stat. De exemplu, un utilizator care este in Italia, la granita cu Elvetia, se poate conecta automat la o retea din Elvetia. In acest caz, va primi un mesaj informativ cu tarifele aplicabile serviciilor de roaming din Elvetia si va trebui sa aiba in vedere ca, fiind conectat la o retea din afara UE, tarifele sunt mai mari, deci este posibil sa atinga mai repede plafonul financiar de 50 de euro, fara TVA.

Mai multe informatii privind utilizarea si costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagina de internet a Autoritatii, aici.

 

Exit mobile version