Sub deviza ”Renașterea și reînnoirea limbii române în diaspora”, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Academia Română a organizat, astăzi, 31 august 2017, o dezbatere pentru celebrarea Zilei Limbii Române.Acțiunea a urmărit aducerea în atenția opiniei publice și decidenților a nevoii asigurării continuității lingvistice între generații, precum și rezultatele deosebite ale comunităților românești din afara țării, ca vectori importanți în promovarea imaginii României ân lume și ambasadori ai valorilor românești în afara granițelor.
Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a subliniat că ne aflăm în fața unui moment istoric, în care diaspora emergentă, dar și comunitățile istorice sunt în continuă dezvoltare.
”Dincolo de aspectele demografice, economice, dincolo de aspectele sociale, trebuie să realizăm că limba română, ieșită din arealul ei de formare modernă și de evoluție modernă, este astăzi în fața unor încercări extraordinare. Cred că avem din ce în ce mai multă nevoie de experți, de vocile lingviștilor, de vocile scriitorilor, ale profesorilor de limba română, ale academicienilor. Avem nevoe de cupola acestei instituții pentru a explica importanța limbii materne. Numai în Uniunea Europeană, într-o comunitate generală emergentă, avem peste patru milioane de români care lucrează astăzi”.
Ministrul a exemplificat cu situația comunității românești din Italia unde, din cei aproximativ 750.000 de copii români înscriși în sistemul educațional, doar între 8.000 și 12.000 de copii învață, instituționalizat, dar opțional, limba română timp de o oră săptămânal, prin eforturile instituțiilor statului român, al organizațiilor românești și al voluntarilor. Acesta este motivul pentru care, a subliniat Andreea Păstârnac, este nevoie de sprijinul școlii de lingvistică și de filologie românească. Ministrul a mai arătat că și state mari, precum Spania și Franța, care se confruntă cu fenomene similare de dezvoltare atât în matca națională, cât și în diaspora susțin prin programe dezvoltate de academiile lingvistice naționale promovarea și menținerea unității limbii materne, dar mai ales de a menține limbajul științific și creația în limba maternă.
”Este momentul astăzi, când avem atât de mulți copii care învață limba română departe de casă, să sperăm că printre ei se află scriitorii de mâine, academicienii de mâine și că limba română va fi mai puternică atât acasă, cât și departe de granițe”, a mai spus ministrul.
În contextul sărbătorii de astăzi, ministrul Andreea Păstârnac a anunțat lansarea concursului de idei ”Limba română la îndemână” privind programe online de învățare a limbii române.
Secretarul de Stat în Ministerul Educației Ariana Oana Bucur a prezentat demersurile, prin intermediul Institutului Limbii Române, de promovare, într-un cadru instituționalizat, a limbii române în comunitățile românești din afara țării.
Ziua Limbii Române este marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011 de senatorul Viorel Badea, fiind semnată și susținută de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. Expunerea de motive explică faptul că ”importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.
Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlamentul României.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
În această zi se arborează Drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Național și folosirea sigiliilor cu Stema României de către autoritățile și instituțiile publice.