Site icon TIMP ROMÂNESC

Andreea Păstîrnac: Se are în vedere înființarea de centre comunitare românești pentru coeziunea identităţii şi tradiţiei naţionale

Foto: MRP

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a participat luni, 9 octombrie, la dezbaterea „Finlanda, România, integrarea romilor – Învățând împreună. Seminar privind integrarea comunității rome”.

Evenimentul a avut loc la sediul Institutului Diplomatic Român și face parte dintr-o serie de demersuri dedicate problematicii integrării comunității rome în societatea finlandeză, la care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni participă în calitate de partener, alături de Ambasada Finlandei la București.

În context, ministrul Andreea Păstîrnac a prezentat demersurile de modificare legislativă inițiate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu privire la Legea nr. 299/2007 privind sprijinul românilor de pretutindeni, Legea nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile și Legea nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

Modificările propuse legii adoptate în anul 2016 sunt gândite pentru a facilita posibilitatea înființării de centre comunitare românești, ca urmare a numeroaselor solicitări venite din comunitățile românești, pentru realizarea unui cadru propriu, adecvat întrunirii și coagulării mediului asociativ românesc. Activitatea acestora are în vedere asigurarea coeziunii comunităților de români din afara granițelor țării, organizarea de proiecte şi programe cu caracter cultural, educativ și artistic, în scopul promovării realităților istorice, a tradițiilor, a obiceiurilor, valorilor naționale și a identității lingvistice.

Un alt element de noutate este constituit de posibilitatea propunerii, de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a unor priorități tematice și geografice în documentele publice supuse adoptării în Guvern, astfel încât să permită dezvoltarea de politici publice adaptate la problemele specifice ale comunității. Noutatea majoră a modificării Legii 321/2006 o reprezintă posibilitatea acordării de granturi de finanțare, astfel încât cetățenii și etnicii români de pretutindeni să aibă o mai mare accesibilitate la fondurile nerambursabile oferite de statul român.

Exit mobile version