În prezența ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache, și a ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) la București, Paul Brummel, marți, 29 mai 2018, deputatul Andrei Pop, președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit, a avut prima întrevedere din această legislatură cu o delegație a Grupului de prietenie cu România din legislativul britanic, formată din Bob Blackman, Drew Hendry și John Grogan. Din Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Unit au participat și deputații Mircea-Vasile Cazan, vicepreședinte al Grupului, Roxana Mânzatu, secretar și membrii Nicolae Avram, Camelia Gavrilă, Cristian Ghica, Dan Manoliu și Cristina-Mădălina Prună.”Primul lucru pe care vreau să-l subliniez este că am discutat despre necesitatea ca acordul privind retragerea Regatului Unit să protejeze drepturile și interesele cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie. Este esențial ca aceștia să continue să se bucure de drepturile deja dobândite. Principiile reciprocității și nediscriminării ar trebui să constituie piloni importanți ai relațiilor noastre viitoare, în contextul post-Brexit”, a declarat Andrei Pop.
În cadrul întrevederii, deputatul a salutat bunele relațiile bilaterale și parteneriatul strategic dintre cele două țări. Au fost, de asemenea, discutate teme economice, elemente de securitate și apărare și, foarte important, despre statutul elevilor, studenților, cetățenilor români în ansamblu rezidenți sau non-rezidenți aflați în Regat.
”Schimburile comerciale în acest moment au atins un nivel record (peste 4 mld. euro), dar eu cred că acestea trebuie îmbunătățite, dar mai ales identificate noi instrumente pentru a impulsiona cooperarea comercială. De asemenea, cred că securitatea este o temă comună care afectează interesele tuturor țărilor europene și trebuie să avem o strânsă colaborare pe acest palier în contextul post-Brexit”, a mai declarat deputatul.
Nu mai reprezintă o noutate faptul că relațiile bilaterale dintre România și Marea Britanie sunt marcate de prezența unei comunități românești semnificative, care este foarte bine integrată în societatea britanică și care aduce o contribuție netă globală la economia acesteia.