27 ianuarie marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, aceasta reprezintă prima comemorare universală de acest fel şi corespunde datei la care, în 1945, a fost eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, reamintește deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru al relației cu românii de pretutindeni.
Începând cu anul 2010, Organizaţia Naţiunilor Unite a ales o temă specifică pentru ceremoniile şi evenimentele desfăşurate în fiecare an. Pentru 2017, tema aleasă este „Comemorarea Holocaustului: Educaţie pentru un viitor mai bun”.
”Amintirea acestei imense tragedii trebuie să rămână mereu vie, ca un tribut etern pentru milioanele de victime, dar şi ca o măsură a vigilenţei noastre perpetue în faţa oricărei forme de antisemitism, rasism, discriminare şi intoleranţă. În acest an şi în toţi cei care vor urma, monstruozitatea Holocaustului trebuie să rămână prezentă, în conştiinţa noastră, ca o coborâre a umanităţii în barbarie. Totodată, memoria victimelor trebuie să ne facă mereu mai hotărâţi în eforturile la nivel global pentru consolidarea şi respectarea drepturilor omului”, arată deputatul într-un comunicat de presă.
Rezoluţia ONU 60/7 din 2005 condamnă fără rezerve ”toate manifestările de intoleranţă religioasă, incitare, hărţuire sau violenţă împotriva oricărei persoane sau comunităţi, pe baza originii etnice sau apartenenţei religioase, oriunde acestea ar avea loc”.
”Pornind de la o declaraţie atât de clară şi de fermă, avem datoria de a înţelege, la scară internaţională, natura criminală a tuturor ideologiilor care se bazează pe ură. Cu toate că nu putem schimba trecutul, putem face ca el să nu se mai repete. Iar în această privinţă, educaţia trebuie să joace un rol esenţial. Tinerele generaţii trebuie să cunoască istoria, aşa cum a fost ea şi să fie confruntate, prin programe, materiale şi evenimente dezvoltate în mod specific, cu ororile Holocaustului şi cu realitatea atâtor destine omeneşti frânte în mod cutremurător şi absurd. Să ne aplecăm astăzi fruntea, cu respect, în faţa milioanelor de victime ale Holocaustului şi să le onorăm amintirea cu promisiunea de a construi un viitor al umanităţii bazat pe valorile solide ale toleranţei, înţelegerii reciproce şi respectului fără excepţie, pentru viaţă şi demnitatea umană”, mai arată Angel Tîlvăr.