Urmare a invitaţiei lui Zoran Martinovic, directorul Serviciul Naţional de Ocupare din Serbia, o delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă condusă de preşedintele instituţiei, Cristiana Barbu s-a aflat într-o vizită de lucru la Belgrad, în data de 25 octombrie.
Cele mai importante teme de pe agenda de lucru la care delegaţia ANOFM a susţinut intervenţii au vizat: situaţia cu privire la ultimele evoluţii pe piaţa muncii şi priorităţile de acţiune ale celor două Servicii Publice de Ocupare pentru finalul anului 2017 şi anul 2018; întărirea colaborării cu angajatorii; programele de formare profesională pentru şomeri şi circulaţia forţei de muncă între cele două ţări.
Totodată, în cadrul discuţiilor au fost abordate şi posibilităţile de colaborare prin intermediul unor proiecte finanţate prin programe UE, inclusiv în cadrul unor parteneriate transfrontaliere. De asemenea, au fost discutate şi propuneri de acţiuni comune care ar putea fi organizate în anul 2018, în baza Protocolului de colaborare încheiat între cele două Servicii Publice de Ocupare.
TimpRomânesc reaminteşte că, în 2016, ministrul Muncii de atunci, Dragoș Pîslaru, și omologul său sârb, Aleksandar Vulin, au semnat, la Timișoara, o Declarație Comună pentru consolidarea relațiilor bilaterale pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două state, în perspectiva unui viitor comun în Uniunea Europeană.
Domeniile vizate au fost politicile sociale, cu accent asupra grupurilor și comunităților vulnerabile (femei, copii, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane cu un nivel scăzut de educație și calificare profesională, agricultori de subzistență și semi-subzistență, lucrători vârstnici) și măsurilor de activare ce au avut ca obiectiv reducerea disparităților în domeniul ocupării, ocuparea (inclusiv mobilitatea transfrontalieră a forței de muncă), inspecția muncii și facilitarea tranziției de la educație la piața muncii, antreprenoriatul social și reducerea șomajului, mai ales a celui de lungă durată și în rândul tinerilor, consolidarea capacității administrative, a capitalului uman și a absorbției fondurilor europene și dialogul regional, în special sub auspiciile Strategiei Dunării.
Documentul prevede că cele două părți semnatare pot face schimb de expertiză și de programe prin intermediul experților, bunelor practici și studiilor, inclusiv în ceea ce privește accesul la programele și fondurile europene și internaționale și la Asistența Oficială pentru Dezvoltare, pe care România o acordă în principal prin Fondul de Mobilitate pentru experți.
Dragoș Pîslaru a prezentat oficialilor guvernului de la Belgrad și oamenilor de afaceri noile măsuri active de ocupare din România.