Acasă Asia Ansamblul Violoncellissimo cântă la Budapesta şi Beijing de Ziua Naţională a României

Ansamblul Violoncellissimo cântă la Budapesta şi Beijing de Ziua Naţională a României

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5 decembrie 2024, la China National Opera House din Beijing, ambele concerte marcând Ziua Naţională a României.

            Primul eveniment susţinut de Violoncellissimo, parte a grupului de ansambluri artistice ale Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” este Concertul festiv de la Budapesta de Ziua Națională a României, ce se va desfășura pe 27 noiembrie 2024, de la ora 19, pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta, la invitația Ambasadei României la Budapesta și cu sprijinul ICR Budapesta.

            Al doilea eveniment, concertul De la clasic la modern, dedicat aniversării a 75 de ani de relaţii bilaterale româno-chineze, precum şi sărbătoririi Zilei Naţionale a României, se va desfășura pe 5 decembrie 2024, la China National Opera House din Beijing, la invitaţia Ambasadei României la Beijing şi cu sprijinul ICR Beijing.

            Ansamblul Violoncellissimo a susţinut în această toamnă un spectaculos turneu naţional, Clasic la puterea a treia, pentru al cincilea an consecutiv, turneu ce a dus formaţia în toate colţurile ţării, ca în fiecare an, Ziua Naţională României aducându-le invitaţii în cele mai diferite colţuri ale lumii, în calitate de ambasadori culturali ai României.

            Pentru aceste concerte ce au în repertoriu de la muzica clasică la hiturile contemporane, toate piesele din concert au fost adaptate special pentru ansamblu de violoncele, oferind publicului o perspectivă nouă asupra unor lucrări celebre. Programul concertelor include interpretări ale unor piese de referință din repertoriul clasic, dar şi teme muzicale moderne sau de muzică de film, sau compoziții originale românești.

            Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimele decenii și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.

         În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În data de 26 mai 2013, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată într-un concert extraordinar alături de 100 de violonceliști.

            În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER,  Hope Concert si UNESCO 2021. Anul trecut, Ansamblul Violoncellissimo a susținut două concerte extraordinare cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Madrid şi Barcelona.