Apelul pentru propuneri de proiecte în Republica Moldova în 2016, în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală (FCL) al Ambasadei Finlandei la București, este în curs de desfășurare.Scopul FCL este de a complementa alte eforturi finlandeze de dezvoltare în domeniile reducerii sărăciei și de mediu, dezvoltării economice și sociale durabilă, drepturilor omului, democrațiaei și bunei guvernări, precum și a consolidării societății civile.
Obiectivele intersectoriale ale politicii de dezvoltare finlandeză, inclusiv egalitatea de gen, reducerea inegalităților sociale și a sustenabilității climatice, trebuie, de asemenea, să fie integrate în toate proiectele finanțate de Finlanda, subliniind acele aspecte care vor beneficia cel mai mult în contextul local. Sumele acordate vor varia de la 25,000€ până la 40,000€. Durata proiectului este limitată până la un an.
Fondul în Republica Moldova are două domenii prioritare în 2016, cu orientări tematice axate pe:
1. Sprijin pentru consolidarea societății democratice, incluzive și responsabile care promovează drepturile omului
• Promovarea drepturilor grupurilor celor mai vulnerabile.
• Consolidarea principiilor democratice și protejarea drepturilor omului.
2. Sprijin pentru libertatea de exprimare și a diversității mass-media
• Promovarea transparenței, accesului la informație, responsabilității și a participării publice.
Pot aplica organizațiile non-guvernamentale registrate legal în Republica Moldova, ale căror obiective și activități sunt în conformitate cu domeniile prioritare tematice și care au o experiență relevantă și solidă în implementarea de proiecte similare, sunt eligibile pentru a aplica. Organizațiile care sunt sprijinite în prezent de Ambasada Finlandei nu sunt eligibile pentru participarea la apel. Fondul nu poate fi utilizat pentru a sprijini activitatea Guvernului, ministerelor, municipalităților sau partidelor politice, proiectelor în urma carora beneficiarul este o singură persoană sau a afacerilor (întreprinderilor) private, proiectelor care servesc unor scopuri pur religioase sau de caritate, întreprinderilor de microfinanțare, sau organizațiilor finlandeze sau rezidente ale altor țări decât Republica Moldova.
Aplicanții vor trebui să furnizeze informații detaliate cu privire la organizarea acestora. Doar organizațiilor preselectate li se va socilicita prezentarea conturilor anuale din anul precedent și a situațiilor financiare, auditate de un contabil public (auditor extern) sau din cadrul organizației (auditor intern). Activitățile propuse trebuie să atingă un public larg (direct și indirect) și să aibă un potențial de impact semnificativ și replicabil.
Programul propus nu trebuie să fie finanțat integral de donator; fondul nu este destinat pentru finanțare de bază, iar organizația trebuie să demonstreze capacitatea de a rula activități de zi cu zi. Un buget detaliat trebuie să fie atașat la propunerea de proiect (aplicație). Informații detaliate cu privire la proiectul propus vor fi furnizate prin completarea formularului de aplicare al ambasadei.
Criteriile în baza cărora vor fi evaluare cererile de finanțare vizează:
Experiența anterioară în proiecte cu accent tematic similar;
Obiective de proiect concrete, obiective, măsurabile, realizabile și relevante;
Fezabilitatea planului de implementare a activităților de proiect;
Claritatea privind principalii beneficiari;
Utilizarea eficientă și eficace a fondurilor – organizația trebuie să demonstreze în bugetul propus ca fondurile vor fi utilizate eficient și eficace pentru a atinge obiectivele de proiect stabilite;
Abordare inovatoare pentru rezolvarea problemelor comunitare;
Sustenabilitatea rezultatelor – organizația trebuie să indice în mod clar modul în care impactul proiectului va fi durabil, după încetarea finanțării din partea Ambasadei Finlandei.
Termenul limită de depunere a aplicațiilor este luni 29 februarie 2016, iar propunerile de proiect trebuie prezentate în limba engleză.
Aplicațiile și posibile clarificări suplimentare pot fi trimise prin e-mail la sanomat.buk@formin.fi.