Medicii au început să testeze pe sute de pacienți primul vaccin personalizat cu ARNm pentru cancer pentru melanom, deoarece au ajuns la concluzia că există posibilitatea vindecării definitive a cancerului de melanom, anunță The Guardian.
Melanomul afectează aproximativ 132.000 de oameni pe an la nivel global și este cel mai mare ucigaș de cancer de piele. În prezent, chirurgia este principalul tratament, deși uneori sunt folosite și radioterapia, medicamentele și chimioterapia.
Acum, experții testează noi tratamente, personalizate pentru fiecare pacient.
Un studiu de faza 2 a constatat ca vaccinurile au redus dramatic riscul revenirii cancerului la pacienții cu melanom. Acum, un studiu final, faza 3, a fost lansat și este condus de University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).
Dr. Heather Shaw, coordonatorul studiului internațional, a spus că vaccinurile au potențialul de a vindeca persoanele cu melanom și sunt testate în alte tipuri de cancer, inclusiv plămâni, vezicii urinare și rinichilor.
„Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut de mult timp”, a spus Shaw.
Vaccinul este o terapie cu neoantigen individualizat. Este conceput pentru a declanșa sistemul imunitar, astfel încât să poată lupta împotriva tipului specific de cancer și tumoră al unui pacient.
Cunoscut ca ARNm-4157 (V940), vaccinul vizează neoantigenele tumorale, care sunt exprimate de tumori la un anumit pacient. Aceștia sunt markeri ai tumorii care pot fi recunoscuți de sistemul imunitar.
Tratamentul personalizat funcționează prin instruirea organismului să producă până la 34 de proteine, fiecare vizează „neoantigene” identificate prin secvențierea genelor și despre care se crede că conduc cancerul la acel pacient. Neoantigenele sunt proteine care se găsesc numai pe celulele canceroase, iar terapia individualizată cu neoantigen este concepută pentru a stimula sistemul imunitar să atace celulele tumorale din fiecare pacient, în timp este blocată o „frână” imunologică care protejează cancerul.
Pentru a-l personaliza, o mostră de tumoră este îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale a pacientului, urmată de secvențierea ADN-ului și utilizarea inteligenței artificiale. Rezultatul este un vaccin anti-cancer personalizat, specific tumorii pacientului respectiv.
„Aceasta este o terapie individualizată și este mult mai inteligentă în anumite privințe decât un vaccin”, a spus Shaw. „Este creat special pentru acel pacient, deci nu poate fi administrat altui pacient, pentru că nu va funcționa. Este posibil să aibă unele antigene noi comune, dar este posibil să aibă propriile lor antigeni noi, foarte individuali, care sunt importanți pentru tumora lor și, prin urmare, este cu adevărat personalizat.”
Scopul final este de a vindeca definitiv pacienții de cancerul, a spus Shaw. „Cred că există o speranță reală că aceștia vor schimba jocul în imunoterapie”, a spus ea.
Studiul global de faza 3 va fi realizat pe aproape 1.100 de voluntari, pacienți din întreaga lume.
Melanomul, cea mai gravă formă de cancer de piele, se caracterizează prin creșterea necontrolată a celulelor producătoare de pigment. Ratele de melanom au crescut în ultimele decenii, cu aproape 325.000 de cazuri noi diagnosticate în întreaga lume în 2020. În Marea Britanie, melanomul este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer, reprezentând aproximativ 8.400 de cazuri noi în fiecare an.
Tehnologia a fost dezvoltată de Moderna în colaborare cu MSD. O mare parte din învățarea a venit din dezvoltarea cercetării Covid și acum contribuie la noi tratamente pentru pacienții cu cancer.