În primele două luni ale anului 2017, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date au rezolvat 338.594 de cereri pentru eliberarea actelor de identitate (322.608 cărţi de identitate şi 15.986 cărţi de identitate provizorii).
Dintre acestea, 143 au fost depuse la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României pentru eliberarea primului act de identitate de cetățeni români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate şi care, din motive obiective, nu au putut reveni în ţară pentru a solicita documentul respectiv.
Pe bază de procură specială, 3.946 documente de identitate au fost eliberate românilor aflați temporar în străinătate.
- Au fost soluţionate 16.541 de cereri specifice domeniului stării civile formulate de cetăţenii români aflaţi în străinătate
În același interval, au fost soluţionate 16.541 de cereri specifice domeniului stării civile formulate românii din afara granițelor:
- procurarea şi transmiterea în străinătate a 863 de certificate sau extrase de stare civilă pentru cei ale căror acte de stare civilă au fost înregistrate în România. Cele mai multe cereri au fost formulate de românii din Italia (320), Germania (241) și Spania (218)
- transcrierea în registrele de stare civilă române a 12.812 certificate de stare civilă eliberate de autorităţile străine
- au fost avizate 1.347 cereri de înscriere a menţiunilor de căsătorie şi de desfacere a acesteia prin divorţ sau de încetare prin decesul unuia dintre soţi. Se remarcă solicitările cetăţenilor români aflaţi în Republica Moldova (316), Spania (68) şi Germania (62)
- au fost avizate 186 de cereri privind înscrierea menţiunilor de schimbare a numelui şi/sau a prenumelui intervenite în străinătate;
- au fost eliberate 170 certificate de atestare a domiciliului şi a cetăţeniei române, necesare cetăţenilor români în raporturile cu autorităţile străine din statul de reşedinţă
- au fost atribuite 1.163 coduri numerice personale (C.N.P.) pentru românii aflaţi în străinătate, ale căror acte de stare civilă au fost înregistrate în registrele de stare civile ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare sau pentru cei cărora nu le-a fost atribuit C.N.P. înainte de plecarea din ţară. 85% dintre cereri provin de la cetăţenii români din Republica Moldova.