În Regiunea Abruzzo sunt 3.000 de firme româneşti înscrise la Camera de Comerţ. Dintre acestea, 400 sunt active în provincia Aquila, în sectoarele construcţiilor, comerţului, serviciilor şi asistenţei familiale. Întreprinderile care reprezintă o resursă importantă, care trebuie pusă în valoare, au fost tema centrală a primului Forum economic Italia-România, organizat de Camera de Comerţ din Aquila şi Camera de Comerţ a României în Italia, care s-a desfăşurat sâmbătă 19 octombrie, la Aquila, în sala ”Tre Marie” de la Arhiva de Stat. La eveniment au fost invitaţi întreprinzători români şi italieni din Abruzzo (Pescara, Aquila, Teramo, Chieti, Sulmona, etc.), reprezentanţi ai instituţiilor locale şi provinciale.
„Primul Forum economic a fost organizat cu intenţia de a consolida activitatea întreprinderilor româneşti care operează în Abruzzo, pentru a atrage noi investiţii, pentru a face cunoscute oportunităţile legislative care pot favoriza sosirea de noi firme în provincia noastră. În centrul întregului program figurează cultura primirii, ca marea oportunitate de coeziune socială: am căzut de acord să stabilim, împreună cu Camera de Comerţ a României în Italia, un parcurs de relaţii pentru a asista întreprinderile româneşti la creşterea lor şi pentru a furniza firmelor din Aquila noi oportunităţi de dezvoltare”, a explicat Lorenzo Santilli, preşedintele Camerei de Comerţ din Aquila.
„Este un important moment de dialog cu întreprinderile româneşti care operează în teritoriu, cărora le propunem o serie de servicii care merg de la dezvoltare şi inovaţie până la protejarea şi promovarea interschimburilor culturale şi comerciale”, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ a României în Italia, Eugen Terteleac.
Pe timpul Forumului, preşdintele Terteleac a anunţat şi „posibilitatea, pentru organizaţia camerală română, de a garanta, în raport cu instituţiile de creditare, creditele pentru firmele româneşti prezente în provincia Aquila”. Un alt subiect asupra căruia s-a concentrat atenţia întreprinzătorilor prezenţi la eveniment a fost legat de internaţionalizare ca instrument de dezvoltare.
În privinţa întreprinderilor aquilane, acestea pot investi în România în mai multe domenii. Sectorul cel mai râvnit este cel agricol, pentru care sunt alocate 9 miliarde de euro din fonduri europene pentru valorizarea agriculturii şi refacerea infrastructurilor. Şi sectorul construcţiilor poate oferi, în România, posibilităţi de investiţie pentru întreprinderile aquilane, referitor la marile lucrări, precum construcţia de autostrăzi şi porturi.
Camera de Comerţ a României în Italia a anunţat că va participa la organizarea evenimentelor de sărbătorire a marelui poet latin, în cadrul proiectului Ovidio 2017.