Arhim. Veniamin Goreanu, Episcopul ales al Basarabiei de Sud, a fost hirotonit, în ajunul Rusaliilor, în Catedrala Patriarhală, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La slujba de hirotonire au slujit și Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop ales de Bălţi, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După Sfânta Liturghie, noul ierarh a primit de la Patriarhul BOR însemnele episcopale – mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja.
În momentul în care i-a oferit cârja episcopală, Patriarhul l-a îndemnat pe Episcopul Veniamin să păstorească „turma lui Hristos cea încredinţată” şi să o folosească pentru cei ascultători ca „toiag de reazem şi întărire”, iar pentru cei neascultători „ca toiag de deşteptare”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat apoi, în cuvântul ocazionat de acest eveniment, simbolismul mantiei şi al cârjei păstoreşti.
Mantia aminteşte de slujirea de învăţător al clerului şi credincioşilor din Eparhie sau de capacitatea de avea fii duhovniceşti sau ucenici, iar cârja păstorească înseamnă responsabilitatea de a conduce pe calea mântuirii pe credincioşii încredinţaţi episcopului. Cârja vrea să arate fermitatea credinţei, dar şi fermitate în apărarea clerului şi credincioşilor încredinţaţi spre păstorire unui arhiereu.
Episcopul Veniamin a fost preot slujitor şi superior al Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon Nou, Consilier eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi în ultimii ani Consilier Patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod pentru relaţia cu Parlamentul.
Noul ierarh este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti la Disciplina Drept şi administraţie bisericească.
„Toată această experienţă de administraţie bisericească, pastoraţie într-un oraş mare şi de cadru didactic îi va folosi în lucrarea viitoare de Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud”, a menţionat Patriarhul care a adăugat misiunea încredinţată „necesită multă răbdare, dăruire de sine şi multă jertfelnicie”.
Întrucât noii Episcopi pentru Basarabia, Episcopul Veniamin şi Episcopul Antonie, sunt „fii duhovniceşti ai Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Petru”, Părintele Patriarh Daniel i-a îndemnat pe cei trei ierarhi „să continue lucrarea pe care ierarhii români au săvârşit-o în Basarabia cu multă jertfelnicie, înţelepciune şi dragoste de Hristos, Biserică şi neam”.
Noul ierarh a fost ales de Sfântul Sinod Episcop pentru Basarabiea de Sud în şedinţa de lucru din 24 mai 2018.
Episcopul Veniamin Goreanu este originar Republica Moldova, fiind născut în 1975, în comuna Puhoi, Raionul Anenii Noi.
În 2007 a intrat în viața monahală la Mănăstirea Neamț, iar la începutul anului 2008 a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah pe seama mănăstirii Antim. În 28 noiembrie 2010 a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.
Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Teologie.
Prezent la slujba de hirotonie, secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șaramet, a amintit despre rolul deosebit pe care biserica și școala îl au în conturarea coeziunii sociale și încurajarea acțiunilor dedicate păstrării și promovării identității românești.
”Patriarhia Română este un vector esențial în transmiterea valorilor naționale, precum și un liant între românii aflați în afara granițelor țării, de aceea colaborarea între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și bisericile românești din țară și de peste hotare este importantă”, a subliniat Veaceslav Șaramet.