Site icon TIMP ROMÂNESC

Artiști români la Bienala Internațională de Artă de la Veneția 2022

Trei proiecte ale unor artiști români, susținute de Institutul Cultural Român, vor fi prezente la cea de-a 59-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția, care își va deschide porțile pentru vizitatorii din întreaga lume pe 23 aprilie.

„Artiștii români sunt apreciați pe plan internațional la cel mai înalt nivel, iar ICR le este alături, sprijinind trei proiecte diferite care vor fi prezentate la Bienala de Artă de la Veneția”, a declarat președintele ICR, Liviu Jicman.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” aparține artistei și regizoarei Adina Pintilie și va avea vernisajul în data de 21 aprilie, la Pavilionul României din Giardini della Biennale, la ora locală 17.15. Evenimentul va fi urmat de vernisajul instalației de realitate virtuală găzduită de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, programat în data de 22 aprilie, începând cu ora 16.00. Desemnată să reprezinte România la această importantă manifestare culturală în urma concursului organizat de Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe, expoziția Adinei Pintilie va putea fi vizitată de public în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie.

Proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” este curatoriat de Cosmin Costinaș și Viktor Neumann și reprezintă noua etapă a procesului de cercetare, în mai multe limbaje și discipline artistice asupra intimității și corporalității, inițiat de Adina Pintilie în 2010 și manifestat public într-o fază anterioară, în domeniul cinematografic, cu lungmetrajul „Touch Me Not”, din 2018.

Principalul spațiu expozițional din Giardini della Biennale găzduiește o instalație video, formată din nouă canale cu o durată de 45 de minute, care este recomandat să fie văzută în întregime. Aceasta este construită în jurul comunității de colaboratori ai artistei, ce provin din țări, generații și medii diferite: performerii Hermann Müller și Dirk Lange, activiștii pentru drepturile persoanelor cu dizabilități Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, actrița și profesoara de actorie Laura Benson, activista transgender Hanna Hofmann, cărora li se alătură și Adina Pintilie. În diferite configurații, protagoniștii explorează împreună intimitatea, relaționând prin conversație, grija față de celălalt, dans sau atingere. Astfel, „Tu ești un alt eu” lucrează cu corpuri care sunt tandre unul față de celălalt, corpuri ce își oferă sprijin reciproc în procesele de autodescoperire, corpuri care le fac pe celelalte să se simtă dorite și atrăgătoare, corpuri care acceptă conflictele în relațiile lor ca modalitate de a-l înțelege pe celălalt, ca pe sine însuși.

Pavilionul României este împărțit în două zone diferite, dar complementare: spațiul mai întunecat și mai mare invită la procese individuale de autoreflecție printr-o porozitate a ecranului dintre protagoniști și public. O încăpere mai mică, de această dată luminoasă, face referire la spațiul de autodescoperire colectivă și restaurativă din „Touch Me Not” și îi expune pe vizitatori unul celuilalt.

Al doilea proiect sprijinit de Institutul Cultural Român la Bienala de la Veneția este „Encyclopedia of Relations”, al artistei Alexandra Pirici, care va face parte, alături de peste 200 de artiști din toată lumea, din expoziția principală a Bienalei, numită „The Milk of Dreams” și curatoriată de Cecilia Alemani.

„Encyclopedia of Relations” reprezintă o acțiune performativă continuă bazată pe întrupări ale relațiilor colective în biologie și botanică, susținută de șase dansatori. Coregrafia va fi prezentată în Pavilionul Central din Giardini pe durata celor șapte luni ale Bienalei.

Un eveniment colateral al ediției de anul acesta a Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția este proiectul „Eugen Raportoru: The Abduction from the Seraglio and Roma Women: Performative Strategies of Resistance”, curatoriat de Ilina Schileru și comisionat de European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC). Vernisajul va avea loc vineri, 22 aprilie, ora 18.00 (ora locală), iar pentru public evenimentul va fi deschis în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie, la Palazzo Loredan, sediul uneia dintre cele mai importante instituții de cultură din Veneția: Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti.

Proiectul „Eugen Raportoru: The Abduction from the Seraglio and Roma Women: Performative Strategies of Resistance” cuprinde expoziția cu lucrări de pictură și instalații in situ cu titlul „The Abduction from the Seraglio” / „Răpirea din Serai” și alte evenimente conexe grupate sub titlul „Roma Women: Performative Strategies of Resistance”, difuzate în cadrul Pavilionului și, parțial, pe site-ul ERIAC. Printre evenimentele difuzate pe site-ul ERIAC, pot fi urmărite performance-urile „The Best Child in the World”, susținut de Alina Șerban, „Undoing the Archive of Persecution+Reconstituting Romani Women’s Subjectivity”, susținut de Ioanida Costache, și „Healing Rituals”, interpretat de Mihaela Drăgan & Giuvlipen Theatre.

 

Exit mobile version