Expoziția ”Artistiche antice e nuove forme” a pictoriței de origine română Cristina Lefter și a sculptorului italian Paolo Paleotti (cunoscut în lumea artistică cu numele ”Giampaleotti”) a fost vernizată sâmbătă, 6 mai, în sala ”Antonio Tancredi” a muzeului Venanzo Crocetti (Via Cassia nr. 492, Roma).
Amintind expoziția recentă a artistei Cristina Lefter, găzduită în luna martie a acestui an la Accademia di Romania a Roma, ambasadorul George Bologan, prezent la eveniment, a transmis aprecierea sa pentru vitalitatea creativă a pictoriței și, în general, a școlii românești de artă, ale cărei noi talente au capacitatea de a depăși granițele naționale, fără a uita însă propriile rădăcini. În mod asemănător, a menționat legătura dintre arta lui ”Giampaleotti” și orașul său natal Amatrice, reflectată și în sculptura donată de artist în urma evenimentelor seismice din anul 2016.
”Artiștii reușesc să fie cei mai buni ambasadori ai propriei țări, contribuind la dezvoltarea unei mai bune cunoașteri și a unei mai bune înțelegeri reciproce între națiuni”, a afirmat ambasadorul României, arătând că arta are capacitatea de a uni, tocmai prin compararea unor perspective și culturi diferite. Prin amestecul unor tehnici și al unor puncte de vedere diverse și prin coexistența formelor artistice antice cu cele noi, precum amintește titlul expoziției, arta are capacitatea inegalabilă de a stimula noi sinergii, fără a nega arta clasică.
Cristina Lefter și „Giampaleotti“ sunt doi artiști ale căror tehnici executive, unice și personale, au o deosebită capacitate de expresie, prima reprezentând în mod figurativ propria gândire artistică prin tehnica de ”dripping”, iar al doilea utilizând rășină, ghips și lemn în compoziții formale remarcabile.
De asemenea, expoziţia este desfășurată sub patronajul Ambasadei României în Italia, expoziția se înscrie în seria de evenimente de diplomație culturală promovate cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea României la UE și a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, două momente cheie pentru România și pentru Europa.
Expoziția poate fi vizitată până la 18 mai, de luni până vineri între orele 11.00-13.00 și 15.00-19.00 și sâmbăta, între orele 11.00-19.00.