Site icon TIMP ROMÂNESC

Artistul grafic Alexandru Ciubotariu îşi prezintă lucrările la Budapesta

Institutul Cultural Român Budapesta organizează duminică, 13 mai 2018, de la ora 17.30,  la sediul său (Budapest, 1146, Str. Izsó, nr. 5), o expoziție realizată de Alexandru Ciubotariu, conținând o selecție din benzile desenate ale artistei Lívia Rusz, publicate între anii 1959 și 1981 în revista de limbă maghiară pentru copii, „Napsugár”, din Cluj-Napoca.

Cu prilejul vernisajului vor fi prezentate cele două ediții a cărții-obiect Integrala benzilor desenate din revista Napsugár 1959-1981 –publicată în limba română și, în premieră, Rusz Livia: Napsugár – publicată în limba maghiară. Cele două volume au fost redactate de Alexandru Ciubotariu, în ediții limitate și numerotate, cea din urmă fiind o carte publicată de „Clubul Iubitorilor de Benzi Desenate din Ungaria”, la inițiativa președintelui acestuia, Ferenc Kiss.

În avanpremiera acestui eveniment, în aceeași zi, duminică, 13 mai 2018, între orele 10.00-18.00, va avea loc la Grădina Dürer (Dürer kert, Ajtósi Dürer sor 19-21,1146, Budapesta) cea de-a XIV-a ediție a „Festivalului de Benzi Desenate din Budapesta”, organizat, anual, de către Uniunea desenatorilor de Benzi Desenate din Ungaria. Invitații speciali din acest an sunt: Jaques Ferrandez (Franța), Kati Kovacs (Finlanda), Thomas Kriebaum (Austria), Fabrizio de Tommaso (Italia) și Alexandru Ciubotariu (România), precum și actorul Szabó Győző din Ungaria.

Începând cu ora 11, invitatul român va participa la o masă rotundă pe tema problematicii specifice a acestei arte în Europa Centrală și de Est. În cadrul festivalului, Alexandru Ciubotariu va participa cu albumul său personal „Old works” (”Régi/Új” pentru ediția în limba maghiară), care cuprinde o selecție de benzi desenate proprii. Între orele  12.00-13.00 respectiv 14.00-15.00, autorul va acorda autografe celor interesați la standul editurii Nero Blanco Comix.

Alexandru Ciubotariu, cunoscut și sub numele de „Ciubi” sau „Pisica Pătrată”, este un artist grafic din București, prezent atât în mediul clasic, cât și în cel social, unde, prin „semnele pisicești” pe care le desenează în spațiul urban, în special pe pereții școlilor, dorește să atragă atenția asupra de-sălbăticirii societății. Este inițiator și curator al proiectului Muzeului Benzii Desenate din București.

Lívia Rusz (n. 1930, Cluj-Napoca) este o cunoscută ilustratoare de cărți pentru copii. Până în 1958 a fost asistent universitar la Institutul de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, după care a lucrat ca ilustratoare la revista de copii Napsugár. Urmare a presiunilor din partea activiștilor politici și a securității, Lívia Rusz emigrează în 1987 în Germania, după care se va stabili în Ungaria. Este cunoscută pentru ilustrațiile la ediția în limba română a cărții „Hobbitul”, de J.R.R. Tolkien (O poveste cu un Hobbit, Editura Ion Creangă, 1975). În 2006 este invitata de onoare a „Salonului de bandă desenată din Budapesta”.

În România a publicat 13 albume de benzi desenate, având la bază scenariile Luciei Olteanu, apărute în limbile: română, maghiară, rusă, germană, engleză și spaniolă; 79 de alte cărți, bogat ilustrate, în limba maghiară, 3 volume în Marea Britanie, 2 volume în Germania şi 15 volume în Ungaria.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 mai – 4 iunie 2018.

Exit mobile version