Site icon TIMP ROMÂNESC

Artistul plastic Vlad Basarab, la Congresul Academiei Internaționale de Ceramică de la Geneva

Institutul Cultural Român sprijină participarea artistului plastic român Vlad Basarab la cel de-al 50-lea Congres al Academiei Internaționale de Ceramică de la Geneva.

Congresul jubiliar, care marchează totodată cea de-a 70-a aniversare a Academiei Internaționale de la Geneva (AIC), va avea loc între 12 și 16 septembrie 2022, atât față în față, cât și online, în inima sa, la Geneva, Elveția, leagănul și sediul AIC.

Tema centrală „Creuzet. De la creuzetul alchimistului, la creuzetul cultural” se bazează pe dimensiunea internațională a Genevei, un oraș în care culturile, obiceiurile și politica tind să se contopească. Această temă este, de asemenea, legată de parteneriatul oficial al IAC cu UNESCO ca organizație neguvernamentală, subliniind astfel universalitatea folosirii pământului în diversitatea sa. Programul celor 5 zile va cuprinde conferințe academice și profesionale, dezbateri, vizite la expoziții naționale și internaționale.

Creuzetul este un recipient folosit pentru a topi, în principal, metale și sticle. Instrumentul alchimistului, metalurgistului, sticlarului sau ceramistului este un leagăn pentru fuziune, transformare, chiar transmutare prin schimburi și combinații.

România va fi reprezentată la congres de către artistul ceramist Vlad Basarab, membru al Academiei Internaționale de Ceramică, Geneva, Elveția (din 2017); al Consiliului Național de Educație a Artei Ceramice (NCECA), SUA (din 1998); al Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 2006).

Artistul român va prezenta membrilor academiei un șir de lucrări din colecția sa recentă.

De asemenea, va susține conferința intitulată Ceramic Memory și o sesiune de Q&A în fața audienței prezente la conferință.

Artistul Vlad Basarab, născut în anul 1977 la București, este artist vizual cu peste 20 de expoziții personale în SUA, Europa și China. Lucrările sale se găsesc în importante colecții internaționale publice și private din China, Coreea de Sud, Croația, Elveția, Republica Moldova, România,SUA, Taiwan, Ungaria.

În 2001 a absolvit Facultatea de Arte (Bachelor of Fine Arts), secția ceramică la University of Alaska Anchorage, iar în 2013 a obținut diploma de Masterat în Arte Frumoase (Master of Fine Arts) în multimedia la West Virginia University, SUA. În prezent este doctorand la Universitatea de Arte București.

Între 2013 și 2014, Basarab a fost cercetător Fulbright în România. În 2014 a câștigat premiul I la concursul internațional pentru proiectarea Monumentului Limbii Române organizat de Academia de Științe a Republicii Moldova. În 2020, a obținut Premiul pentru Artă în Spațiul Public al Uniunii Artiștilor Plastici și al Ministerului Culturii din România. În 2017, artistul a obținut Premiul de Excelență la Bienala Internațională de Ceramică Cluj.

Academia Internațională de Ceramică (AIC) este o asociație profesională internațională a artiștilor ceramiști cu sediul la Geneva (Elveția). AIC a fost înființată în 1952 de Henry J. Reynaud, Director al Muzeului Elvețian de Ceramică și Sticlă, cu scopul de a stimula comunicarea și colaborarea între artiștii ceramiști din întreaga lume. Din 1958, AIC este afiliată la UNESCO, inițial cu titlu consultativ și, ulterior, începând cu 2001, ca partener oficial în sectorul cultural.

În prezent, AIC numără peste 807 de membri individuali și 77 de membri colectivi din 74 de țări de pe toate continentele.

La fiecare doi ani, AIC organizează un congres internațional, la care participă delegați reprezentând uniunile de creație din diferite țări, dar și artiști individuali. La congresul ordinar din acest an AIC va sărbători 70 de ani de la înființare. Programul congresului cuprinde expoziții, conferințe și o ședință solemnă prezidată de președintele asociației pentru perioada 2018 – 2024, norvegianul Torbjørn Kvasbø.

 

Exit mobile version