Site icon TIMP ROMÂNESC

Artistul Radu Nechifor, concerte la Riga şi Vilnius

Foto: ICR

În contextul marcării a 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Letonia, respectiv Lituania, ICR este partener, împreună cu Ambasada României la Riga şi Vilnius, în organizarea concertelor extraordinare ale naistului Radu Nechifor, unul dintre cei mai apreciaţi exponenţi ai generaţiei tinere de artişti din România, la Riga, în data de 20 iunie, respectiv Vilnius, în data de 22 iunie 2017. 

Radu Nechifor este naist şi profesor. A început studiul muzicii la vârsta de 12 ani în cadrul Liceului de Artă din Sibiu, iar în 2003 este admis primul la catedra de nai a maestrului Gheorghe Zamfir de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este câştigătorul multor concursuri de specialitate, iar în ultimii ani, a pus în scenă spectacolul de mare amploare „Simply the Best – Povestea Naiului” (2013, 2014, 2015), unul dintre cele mai complexe concerte de gen din România. Radu Nechifor este în prezent organizator al cursurilor internaţionale de nai „International Panflute Masterclass”, găzduit de Muzeul în Aer Liber – Astra, din Sibiu.

În cadrul concertelor extraordinare de la Riga şi Vilnius, Radu Nechifor va fi acompaniat de alţi doi artişti consacrați deja, deşi foarte tineri: Fazakas Csaba, violonist, colaborator al Orchestrelor Filarmonice din Cluj, Satu Mare şi Sibiu, cu care a concertat pe scene consacrate, precum cea a Operei Române şi a Operei Maghiare, şi Marius Tuţă, clarinetist şi pianist, colaborator permanent al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, al Orchestrei de Tineret din Sibiu, „Sibiu Youth Orchestra”, al Filarmonicii din Târgu Mureş, precum şi al altor prestigioase orchestre de muzică de cameră, concertând pe mari scene din Elveţia ( Berna, Zurich), Germania (Berlin, Munich, Karlsruhe, Ulm, Stuttgart, Hamburg), Italia (Bagna di Romana, Roma), Austria (Viena, Klagenfurt, Pressbaum) şi Franta (Paris). În cadrul celor două concerte de la Riga şi Vilnius, cei trei muzicieni vor prezenta doine şi cântece inspirate din folclorul românesc, aranjamente pe teme folclorice cunoscute (ex: Căluşul, Hora Staccato, Hora din Argeş, Constantine – Constantine), blues & spirituals, compoziţii proprii, totul trecut prin filtrul jazz-ului modern dar şi al muzicii de cameră (ex. Autumn Leaves, Take Five, All of me), precum şi piese cu specific naistic (ex. The Lonely Shepherd, Ciocârlia), un astfel de repertoriu fiind cât se poate oportun în aceste spaţii, unde prezenţa culturală românească este limitată.

ICR, Ministerele Afacerilor Externe ale României, Lituaniei şi Letoniei sunt implicate în acest eveniment, asigurându-se o participare la nivel înalt, întrucât publicul celor două concerte este format din comunitatea diplomatică din Riga şi Vilnius, din personalităţi culturale locale marcante, precum şi din reprezentanţi guvernamentali din cele două ţări. Promovarea concertelor va fi asigurată prin mijloacele mass-media ale Ministerelor Afacerilor Externe ale celor două ţări, ale Ambasadei României în Letonia şi Lituania și ale presei locale.

Repertoriile celor două concerte au fost selectate pe baza valorii lor culturale și a nivelului de reprezentativitate, având în vedere, totodată, domeniile de interes și sensibilitățile culturale ale publicului local, care este interesat, în mod prioritar, de aspectele tradiționale specifice, dar și actuale și reprezentative ale culturii române. Programul are în vedere expertiza pe spațiu a Ambasadei României în Letonia şi Lituania, precum și interesul prioritar al promovării adevăratelor valori culturale românești la un nivel de prestanță artistică corespunzător unui astfel de eveniment de diplomaţie culturală.

Exit mobile version