Site icon TIMP ROMÂNESC

Asistență eurpeană suplimentară pentru Republica Moldova

Eurodeputații au aprobat propunerea Comisiei de a acorda guvernului Republicii Moldova sprijin un sprijin financiar în valoare de 145 milioane euro pentru stabilizarea situației economice a țării (45 de milioane euro sub formă de granturi și de până la 100 de milioane euro sub formă de împrumuturi).

Suma va fi plătită în două tranșe planificate pentru al treilea și al patrulea trimestru al anului 2023 și este condiționată de reforme ale sistemului judiciar, asigurarea statului de drept și a luptei împotriva corupției, precum și progrese în aplicarea unui program macroeconomic al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Economia Rep. Moldova a fost afectată în urma invaziei Rusiei în Ucraina, criza energetică și scăderea consumului gospodăriilor și a investițiilor punând presiune suplimentară asupra finanțelor publice.

Relațiile UE-Rep. Moldova se bazează pe Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, inclusiv pe Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, care asigură o asociere politică mai puternică și o integrare economică între UE și Republica Moldova. Consiliul European din 23 iunie 2022 a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Moldova beneficiază de asistență macrofinanciară în curs care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022.

După aprobarea sprijinului de către Consiliul UE, acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica în ziua următoare datei publicării.

Exit mobile version