Site icon TIMP ROMÂNESC

Asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în 2016

În calitate de coordonator naţional al politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare şi în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate de România pe linia transparenţei în acest domeniu, Ministerul Afacerilor Externe a elaborat Raportul naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în anul 2016.Acesta este cel de-al cincilea raport naţional care analizează politica de cooperare internațională pentru dezvoltare a României, având ca scop întărirea gradului de transparenţă şi a nivelului de informare cu privire la contribuţiile raportate.

Documentul conţine informaţii detaliate privind asistenţa pentru dezvoltare raportată de instituţiile publice, o analiză statistică pe regiuni geografice şi arii tematice, precum şi o evaluare a acesteia.

Astfel, bugetul naţional total destinat asistenţei pentru dezvoltare, raportat de România în 2016, a fost de de 240 milioane euro, reprezentând 0,14% din VNB. Contribuţiile multilaterale reprezintă 59% din fondurile acordate de România la nivel naţional, iar cele bilaterale 41%.

Sectoarele care au beneficiat cel mai mult de finanţare au fost: democrație și buna guvernare (63%), educaţie (26%) şi asistenţă umanitară (9%). Principala ţară beneficiară de asistenţă bilaterală din partea României a fost Republica Moldova. România a oferit asistență și altor state precum: Serbia, Ucraina, Georgia, Siria, Turcia (refugiați sirieni), Irak, dar și unor state din Africa și Asia Centrală.

2016 a fost un an important în consolidarea profilului internațional al României de donator emergent, materializat prin adoptarea unui nou cadru legislativ privind asistența pentru dezvoltare și ajutor umanitar și prin crearea unei Agenții dedicate Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare (RoAid).

Publicarea rapoartelor naţionale anuale privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost iniţiată în 2012, reprezentând un element esenţial în sensul promovării informării, transparenţei şi asumării eforturilor în domeniu. Publicarea raportului reprezintă unul din instrumentele prin care România implementează angajamentele internaţionale privind transparența, stabilit prin Documentul de la Busan.

Totodată, România raportează anual Comitetului Asistență pentru Dezvoltare al OCDE asistența oficială pentru dezvoltare acordată statelor partenere și publică datele privind fondurile AOD alocate în registrul International Aid Transparency Initiative, fiind primul stat din noile state membre ale UE și, în general, unul dintre puținele din UE care a realizat acest lucru. Raportul este disponibil online, în limbile română şi engleză, pe website-ul www.roaid.ro, în cadrul secţiunii “Rezultate” (http://www.roaid.ro).

Exit mobile version