O expoziţie de fotografii realizate de Petruţ Călinescu, Matei Bejenaru, Pietro Cingolani, Amelia Tue, Cristina Toderaş, Andra Jacob Larionescu, Anamaria Iuga, Daniela Moisa vor prezenta, din 21 noiembrie, la Museum Europäischer Kulturen din Berlin, diverse aspecte ale migraţiei din România.
Ţara Oaşului, Maramureşul şi Bucovina sunt regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural. Ultimii ani sunt martorii apariţiei unor noi şi impozante construcţii în peisajul rural. Acestea se disting de casele tradiționale prin culori intense, etaje numeroase, decorațiuni din granit și marmură.
Proprietarii noilor case muncesc în timpul anului în Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. În străinătate lucrează de obicei în construcţii, în sectorul menajer, al serviciilor de îngrijire a bătrânilor sau în agricultură.
Casele nou construite ajung să fie locuite foarte rar. Vârstnicii rămaşi în ţară continuă să locuiască în propriile case. Aceştia se ocupă de îngrijirea nepoţilor şi a caselor nelocuite. Numai de Crăciun, Paște şi în luna august satele se animă prin întoarcerea celor plecaţi. Lumea se întâlneşte şi face schimb de noutăţi. În luna august au loc numeroase nunţi fastuoase, după care satele amuţesc din nou.