Lucrările primei ediții a Congresului Românilor de Pretutindeni au început astăzi, 24 iunie 2015, la Palatul Parlamentului din București, în prezența delegaților care s-au înscris și a reprezentanților instituțiilor din România cu atribuții în problematica românilor de pretutindeni.Deschiderea lucrărilor Congresului a fost făcută de deputatul Mihai Aurelian, care a prezentat cadrul legislativ în care are loc evenimentul: ”Este un drept al românilor de pretutindeni acela de a organiza și participa la acest eveniment. Va trebui să alegeți un Consiliu al Românilor de Pretutindeni, care transmite analize, propuneri, informări, atât Parlamentului, comisiilor parlamentare, atât Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului (Departamentul Politici pentru Problemele Românilor de Pretutindeni – n.r.), altor instituții cu atribuții în cea ce privește românii de pretutindeni. A fost o perioadă destul de scurtă pentru a organiza acest eveniment. Noi considerăm un succes, dată fiind prezența Dvs. Ceea e deosebește acest for pe care îl vom avea este faptul că la acest Congres participă și delegați care nu sunt cetățeni români, cărora statul român le oferă posibilitatea să se implice”.
Prezentă la lucrări, consilierul de Stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Sandra Pralong, a făcut referire la contextul european în care are loc această primă reuniune a românilor din afara țării: ”E o coincidență interesantă între faptul că sărbătorim Ziua Iei și momentul trist în care Europa trece printr-o aventură, printr-o criză, care înseamnă și pericol și oportunitate. Atunci poate că oportunitatea pentru continent vine acum din Est, de la dorința noastră, de la credința noastră, de la spiritul nostru și de la încrederea pe care o avem că de noi poate depinde nu doar soarta noastră, dar și a celorlalți”.
Consilierul prezidențial le-a spus celor prezenți că vocea românilor din afara granițelor este importantă pentru statul român, arătând că este pentru prima oară în istorie când românii de pretutindeni sunt o prioritate strategică pentru România.
Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, s-a referit la comunitățile din diaspora care trebuie să fie ”active, puternice și mai ales mature”, în contextul în care ”relația cu românii de pretutindeni reprezintă o componentă importantă a politicii externe a României”.
Acesta a mai arătat că există premisele pentru crearea unei legături ”în beneficiul nostru, al tuturor”, accentuând faptul că știe despre multitudinea și diversitatea problemelor cu care se confruntă românii din afara granițelor, după cum și așteptările sunt mari.
La rândul său, Petre Guran, secretar de stat în Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a vorbit despre rolul României în Uniunea Europeană și statutul diasporei în acest context: ”Sunteți ancora României în Uniunea Europeană, majoritatea dintre dumneavoastră sunteți ambasadorii societății românești pe celelalte continente”.
Președintele Comisiei pentru problemele românilor din afara granițelor, deputatul Mircea Lubanovici, a afirmat că organizarea acestei prime ediții a Congresului Românilor de Pretutindeni este un prim pas: ”Ne-am dorit ca acest congres să aibă loc, dar nu oricum. Ne-am dorit ca participanții să fie în mod corect reprezentanți din toată lumea. Este un prim pas în ceea ce trebuia să se întâmple de multă vreme”. Acesta a făcut apel la stabilirea unor reguli clare pentru alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni, în semnsul stabilirii corecte a numărului de reprezentanți pentru fiecare țară și definirea scopului Congresului: ”Este extrem de important ca dumneavoastră, delegații, să definiți în mod clar care va fi participarea românilor din diaspora din punct de vedere politic, economic și social în România”.
În cea de-a doua parte a zilei, participanții la Congres își vor prezenta, individual activitatea și așteptările pe care le au de la această manifestare, și vor dezbate și redacta statutul și regulamentului de funcţionare al Congresului Românilor de Pretutindeni şi al Consiliului Românilor de Pretutindeni. De asemenea, tot pentru astăzi este programată și înscrierea candidaturilor delegaților care vor să facă parte din Consiliul Românilor de Pretutindeni.
Alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni este programată pentru cea de-a doua zi a Congresului.