Site icon TIMP ROMÂNESC

Audierea în comisii, duș rece pentru Bogdan Stanoevici

Bogdan Stanoevici, propus cpentru funcția de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit aviz favorabil din partea celor două Comisii parlamentare de specialitate. Senatorii și deputații au avizat această propunere cu 13 voturi pentru şi 6 voturi împotrivă.

În motivarea avizului, parlamentarii au indicat interesul candidatului pentru îmbunătățirea serviciilor consulare și dorința de a identifica soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile de români din afara granițelor.

La începutul audierilor, Stanoevici a subliniat că mandatul său va fi caracterizat prin deschidere spre dialog, în acest sens promițând că va organiza frecvent întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor românilor din diaspora.

Având în vedere experiența sa de peste 20 de ani în afara țării, Stanoevici a afirmat că principala preocupare a mandatului său va fi orientată spre ”atragerea românilor din străinătate înapoi în România, creşterea numărului de burse pentru Rep. Moldova, susţinerea organizării Congresului Românilor de Pretutindeni, importanţa legăturii cu BOR, dar şi contactul permanent între membrii comisiilor”.

De asemenea, candidatul i-a asigurat membrii celor două comisii că  românii din străinătate vor simţi că România le este alături: “Voi încerca să mă pun în folosul românilor de pretutindeni, ei trebuie să ştie că suntem lângă ei”, subliniind dorinţa sa ca situaţia din Timoc să urmeze exemplul acţiunilor din Voievodina, asta în pofida faptului că discursul său nu a demonstrat o profundă cunoaștere a problematicii minorității românești din  Serbia.

În ceea ce privește principalele dorinţe ale românilor din diaspora, Stanoevici s-a referit la “învățarea  limbii  române acolo unde locuiesc, cunoașterea limbii  materne a părinţilor”.

În timpul audierilor, membrii comisiilor au testat capacitaţile şi cunoştinţele necesare necesare viitorului ministru, mai în glumă, mai în serios, recomandându-i să-și actualizeze cunoștințele referitoare la problemele comunităților românești din afara granițelor, cu atât mai mult cu cât acestea diferă de la o zonă la alta.

Deputatul Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei pentru problemele românilor din afara granițelor, a insistat asupra importanței acestui Departament: ” Nu este o problemă a nu şti, problema este când jucaţi un rol ca şi cum ştiţi. Acest Departament nu este o glumă”, a spus Dolha, ironizându-l pe candidat. Dolha i-a atras atenţia lui Bogdan Stanoevici că, potrivit legii, Congresul Românilor de Pretutindeni trebuie organizat sub egida Parlamentului României, în colaborare cu Departamentul: „Nu dumneavoastră sunteţi organizator, ci noi, Parlamentul. Noi suntem cei care trebuie să avem buget şi să îl organizăm, însă în colaborare cu dumneavoastră”, a spus Dolha.

La finalul audierii, Bogdan Stanoevici a recunoscut ”dușul rece” primit din partea parlamentarilor: “Am luat multe şuturi în fund astăzi, dar după cum se spune, orice şut în fund este un pas înainte. Mă bucur foarte mult de şutul pe care l-am primit, pentru că, într-adevăr, în afară de intrarea în politică, îmi permite să înţeleg mai repede, şi am înţeles că nu am fost suficient de clar”.

 În legătură cu decizia comisiilor, noul ministru nu a făcut niciun comentariu, promițând o poziţie oficială după depunerea jurământului şi a conchis prin faptul că pentru această funcţie îl recomandă “istoria şi talentul”.

Bogdan Stanoevici este de profesie actor, fiind cunoscut pentru roluri precum „Sania albastră”, de Ioan Cărmăzan, „Noi, cei din linia întâi”, de Sergiu Nicolaescu, şi „Tertium non datur”, de Lucian Pintilie.

Exit mobile version