După premiera de la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, filmul de debut al regizoarei Ana Lungu,”Autoportretul unei fete cuminţi”, a fost selecţionat în secţiunea Crossing Europe Competition – Fiction a Festivalului Crossing Europe de la Linz, care se desfăşoară în perioada 23-28 aprilie.
Pe durata festivalului vor fi prezentate 190 de producţii: filme artistice, documentare şi scurtmetraje care vor fi proiectate în cinematografele Moviemento şi City Kino din Linz. Câştigătorii competiţiei vor fi anunţaţi în cadrul galei de decernare a premiilor care va avea loc în data de 27 aprilie.
Ana Lungu şi actriţele Elena Popa şi Iris Spiridon vor participa, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, la întâlniri cu publicul prilejuite de proiecţiile din zilele de 25 şi 27 aprilie.
Filmul spune povestea Cristianei (Elena Popa), care îşi împarte timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex (Andrei Enache) şi Michelle (Iris Spiridon) şi întâlnirile ocazionale cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea). După mutarea părinţilor, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din Bucureşti şi se hotărăşte să-şi ia un câine – dorinţa ei din copilărie. Din distribuţie fac parte şi Radu Iacoban, Istvan Teglas, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, Dan Lungi, Magdalena Lungu şi Veronica Grunau.
Pianista Raluca Ştirbăţ a contribuit la coloana sonoră a filmului cu interpretarea melodiei Joujoux pour Ma Dame de Mihail Jora şi a unor fragmente din operele compozitorilor Johannes Brahms şi Moritz Moszkowski. Raluca Ştirbăţ este preşedintele Societăţii „George Enescu“ din Viena.
Aflat la cea de-a XII-a ediţie, Crossing Europe Linz reprezintă un proiect transfrontalier. Programul festivalului îmbină aspecte ale istoriei şi culturii europene văzute prin prisma observatorilor multipli: cei care privesc Europa din afară, ca pe o cetate, şi observatorii interni care se confruntă, la rândul lor, cu propriile provocări. Temele principale acoperite prin programul Crossing Europe sunt migraţia, tineretul, identitatea, introspecţia, emanciparea şi problemele socio-politice. Festivalul dedică în acest an secţiunea Cinema Next Europe tinerilor realizatori de filme din Europa.