La Forumul Economic Mondial de la Davos, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a anunțat un fenomen îngrijorător pentru economiile dezvoltate ale lumii: o criză care amenință să dizolve mare parte din clasa de mijloc. Inegalitatea socială pare să fie cauza care erodează rapid structura socială clasică din cadrul economiilor dezvoltate, a remarcat Lagarde, care a dat ca exemplu descoperirea reieșită dintr-un studiu Oxfam, în care 8 indivizi din elita financiară au ajuns să controleze o avere egală cu cea a celor mai săraci 3,6 miliarde de locuitori ai planetei, informează The Guardian.
Lagarde afirmă că a tras un semnal de alarmă în acest sens încă de acum patru ani, dar nimeni nu a fost dispus să asculte. ”Cu o creștere economică anemică, o inegalitate în creștere și lipsa de transparență în politică avem toate ingredientele unei crize care afectează clasa de mijloc din economiile avansate”, a apreciat șeful FMI.
Din punctul său de vedere, guvernele nu ar trebui să reacționeze prin respingerea fenomenului de globalizare, ci printr-un mix de politici publice care să asigure o mai bună redistribuire a veniturilor în societate. ”Politicienii trebuie să recepționeze acest semnal acum și să găsească soluții prin care să răspundă nemulțumirii publicului. Dacă răspunsul trebuie să fie fracționat, la nivel regional, trebuie să se concentreze mai mult pe ceea ce localnicii vor obține dintr-un astfel de pact. Probabil că include o mai bună redistribuire a veniturilor în societate decât cea existentă în acest moment”, a specificat Lagarde.