Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a propus organizarea în autonomia găgăuză a unui referendum consultativ în problema determinării vectorului de politică externă a Republicii Moldova. Potrivit Infotag, Formuzal a prezentat chiar o inițiativă legislativă în Adunarea Populară a Găgăuziei. Potrivit proiectului de hotărâre propus, locuitorii Găgăuziei urmează să răspundă la plebiscit la întrebarea: ”Cu care vector de dezvoltare a Republicii Moldova sunteți de acord în continuare?” cu trei variante de răspuns: 1. Sunt de acord cu aderarea Republici Moldova la Uniunea Europeană. 2. Sunt de acord cu aderarea Republici Moldova la Uniunea Vamală Comunitatea Economică Eurasiatică. 3. Sunt de acord cu menținerea de către R.Moldova a statutului de stat neutru cu dezvoltarea concomitentă a relațiilor de prietenie atât cu statele membre ale Uniunii Europene, cât și cu statele membre ale Uniunii Vamale Comunitatea Economică Eurasiatică.
Potrivit sursei citate, Formuzal a propus referendumul ”ca să punem capăt tuturor speculațiilor, mitingurilor și discursurilor politicienilor, care îi trag pe locuitorii autonomiei într-o parte sau alta. Lasă oamenii să-și exprime opinia la referendumul consultativ, ca să cunoaștem părerea oamenilor și să ținem cont de aceasta în viitor. Acum Adunarea Populară urmează să decidă”. El a respins acuzațiile potrivit cărora inițiativa sa ar fi dictată și ea de considerente politice: ”Pentru mine pe primul loc sunt liniștea și stabilitatea în Găgăuzia, păstrarea unității și a suveranității Moldovei, eu consider că referendumul urmărește tocmai calmarea spiritelor care se încing”, a declarat bașcanul.
Politicianul a evitat răspunsul pe care l-ar da întrebării referendumului: ”Pot spune că aș fi răspuns ”Da” la prima sau la a doua, sau la a treia întrebare. Cu siguranță, nu voi pleda pentru aderarea la Uniunea Europeană. Văzând ce se întâmplă în Moldova și cum Uniunea Europeană le acoperă pe toate acestea, am devenit un euroscepcic”, a afirmat Formuzal.
În opinia experților și a analiștilor, inițiativa lui Formuzal are un substrat pur politic, scopul său fiind de a primi recunoaștere ca lider al Partidului Regiunilor. În viziunea lor, Adunarea Populară, în care Partidul Democrat deține majoritatea, nu va dezbate inițiativa bașcanului sau o va respinge.
Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat, a declarat că ”aprobarea politicii externe a Moldovei este prerogativa autorităților centrale și nu un obiect de dezbateri la referendum într-o regiune separată a țării”.
”Bineînțeles că în Găgăuzia are loc lupta politică. Fiecare dorește să demonstreze că este activ și are grijă de popor. Să vedem ce va spune Formuzal la Chișinău. Mai înainte a fost un politician echilibrat. Se pare că acum se gândește cum să rămână în politica după ce i se va încheia mandatul, la anul”, a comentat Diacov, care s-a arătat convins că ”nu va fi niciun fel de referendum”.