Site icon TIMP ROMÂNESC

Basme moderne din România și Suedia

În cursul zilelor de 3 și 4 noiembrie, 14 institute culturale şi ambasade organizează cea de-a treia ediție a programului ”EUNIC bunt gemischt‟, invitând publicul larg să se bucure de agenda variată de evenimente pe care clusterul EUNIC Berlin l-a pregătit pentru acest prilej. Lecturi, teatru de păpuși, discuții, vor avea loc de-a lungul acestor două zile la sediul diverselor institute culturale, în muzee, școli şi în alte locații din oraş.

Deoarece EUNIC îşi propune prin acest eveniment să încurajeze colaborarea între institutele membre, manifestările sunt rezultatul unei acţiuni comune a institutelor culturale implicate în proiect. Partenerul Institutului Cultural Român din Berlin pentru ediţia din acest an este Ambasada Suediei la Berlin. Cele două instituții organizează pe data de 3 noiembrie, cu începere de la orele 13.00 un eveniment dedicat copiilor, intitulat ”A fost odată o carte pentru copii. Basme moderne din România și Suedia”. Evenimentul va avea loc în aula Școlii primare Johannes-Tews și a Gimnaziului Werner-von-Siemens din Berlin.

Basmele fac parte din patrimoniul cultural al multor țări și reușesc să își păstreze vitalitatea intactă de-a lungul timpului. Și în prezent basmele trezesc interesul și curiozitatea cititorului contemporan. Îmbogățite cu noi ilustrații pline de fantezie, sau povestite într-o manieră modernă, ele rămân actuale și cool. Tocmai acest fapt doresc să arate cele două instituții – ICR Berlin și Ambasada Suediei la Berlin – prin intermediul unor lecturi și discuții cu două autoare și ilustratoare de cărți pentru copii din România și Suedia: Irina Dobrescu și Christina  Björk.

Irina Dobrescu (n. 1980), absolventă a Universităţii Naţionale de Arte, secţia Grafică, este membru fondator al Clubului Ilustratorilor din România. A ilustrat numeroase cărţi pentru copii, fiind de asemenea realizator de coperţi de carte. Volumul „König Drosselbart” („Regele Smoc-de-Barbă”), ilustrat de Irinia Dobrescu și publicat de editura Nord-Süd din Elveţia, a fost lansat în 2014 la Târgul de Carte de la Frankfurt. A participat la numeroase expoziţii, workshopuri şi evenimente artistice în ţară şi străinătate. Este câştigătoare a Bursei Nord-Sud pentru anul 2013, a editurii cu acelaşi nume. De asemenea, este și autoarea unor povești pentru copii. În 2014 a câștigat ”Marele trofeu Arthur” pentru manuscrisul ”Povestea unui lup jucător de Poker”.

Christina Björk (n. 1938) este autoarea unui număr important de cărți pentru copii, care au cunoscut un mare succes și au fost recompensate cu numeroase premii. Pentru volumele ”Anuarul lui Linnéa” și ”Linnéa în grădina pictorului” a primit Premiul german pentru literatură de tineret în 1984 și 1988. La fel de apreciată este și cartea dedicată lui Astrid Lindgren. În Berlin a publicat la Editura Oetinger două cărți de basme moderne: ”Șapte prințese și o groază de dragoni” și ”Șapte cavaleri mici și o groază de dragoni”.

Exit mobile version