Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin organizează expoziţia „Berlin BANANA“ a artistului Matei Branea, la Galeria ICR Berlin, în perioada 6 decembrie 2022 – 17 ianuarie 2023
Berlin BANANA este o retrospectivă condensată a artistului Matei Branea, observator ludic al vieții în cotidian, pe care o supune ulterior unui proces de distilare cu rezultate grafice pe suporturi diverse, de la animații de festival la ilustrații pe biletele de metrou. Expoziția este compusă din trei lucrări-capitol: Berlin BANANA, DOINA/Marele Nud Românesc, OMULAN.
Berlin BANANA reunește desene realizate în 2015-2016, când Matei Branea a locuit în capitala Germaniei, precum și un portret al orașului realizat pentru Goethe-Institut Bukarest. Artistul are o afinitate obsesivă pentru fructul exotic galben, leitmotiv cultural, sursă de gag vizual și simbol cu conotații aparte pentru spațiul României comuniste des ironizată ca o “țară bananieră”.
DOINA/Marele Nud Românesc constituie un punct cheie în evoluția artistului. Lucrarea ce reprezintă România ca o ciobăniță și este o referință directă la The Great American Nude (1966) a lui Tom Wesselmann este expusă alături de numeroasele declinări, de la sticker la fotoliu de designer.
OMULAN este personajul central și “cult” al lui Branea. Erou de bandă desenată și animație, personajul a intrat în scenă cu expoziția din 2002 de la Galeria Nouă din București, a continuat cu primele animații din online-ul românesc, apoi ca personaj de BD publicat de HARDCOMICS și în 2015 ajuns pe marele ecran rulând în circuitul festivalier. În expoziție, OMULAN va fi prezent cu o retrospectivă a filmelor realizate între 2000-2021 alături de instalația Madona cu prunc / Madonn with Child (2021). Instalația adresează în contextul social actual situația și poziționarea bărbatului artist proaspăt devenit părinte.
Matei Branea este grafician, autor de benzi desenate, realizator de filme de animaţie, creator a numeroase proiecte artistice, dintre care cel mai important este filmul Omulan (2012). Este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Viziunea sa incisivă este impregnată de umor negru şi ironie.