Site icon TIMP ROMÂNESC

Berlin: ”Rădăcini românești oglindite în folclor”

Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” Berlin a organizat, în colaborare cu Ambasada României în Germania, un concert intitulat “Rădăcini românești oglindite în folclor ”, care a propus o evocare a cântecului popular din zona marilor regiuni folclorice ale României – Transilvania, Banat, Muntenia, Oltenia, Basarabia, aducând laolaltă cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul unor mari interpreți ai folclorului românesc, precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Butaciu, dar și din repertoriul tinerei interprete Ioana Maria Ardelean. Evenimentul a avut loc pe 5 iulie 2018, în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin.Folclorul românesc reprezintă o categorie artistică destul de rar prezentată publicului german în ultimii ani. Un concert de folclor autentic este de natură să umple această nișă, deschizând auditoriului fereastra către acest gen primordial, din care și astăzi se inspiră o multitudine de genuri artistice.

Ioana Maria Ardelean este interpretă de folclor din zona Ardealului, Bistrița-Năsăud. A studiat canto popular în cadrul Şcolii de Artă din Bucureşti, fiind licenţiată în comunicare şi relaţii publice în cadrul „Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti” și obținând o diplomă de Masterat în comunicare inter-culturală în cadrul Departamentului Catedră UNESCO – Universitatea Bucureşti.  Foarte prezentă în mediul cultural autohton, atât ca intrepret de folclor, cât și prin coordonarea și organizarea de evenimente dedicate promovării muzicii tradiționale românești, este totodată directorul Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, de la Alba Iulia, festival-concurs care a devenit un reper printre evenimentele de profil din țară.

Aurel Mustățea este profesor în cadrul Școlii de Artă, București, secția Canto Popular. De-a lungul timpului a predat teorie muzicală și pian în cadrul Liceului de Artă „Dinu Lipatti” și în cadrul altor instituții de învățământ din București. De-a lungul activității sale a fost implicat în numeroase proiecte culturale și artistice la nivel național și internațional, în centrul preocupărilor sale aflându-se permanent grija pentru promovarea cântecului românesc.

În mai 2012, cei doi artiști au lansat albumul, “Cânt să-mi stâmpăr inima”, album ce conţine cântece de pe meleagurile Bistriţei şi Năsăudului, rod al unei intense munci comune de culegere și adaptare.

 

Exit mobile version