Site icon TIMP ROMÂNESC

„Bijuteriile muzicale” ale „Flauto dolce”

Sub genericul „Bijuterii muzicale. Muzică veche din România secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea”, Ansamblul „Flauto Dolce” din Cluj a susţinut zilele trecute un concert de muzică în sala „Liszt Ferenc” (List Ferenţ) a Universităţii de Ştiinţe din Seghedin (Szeged).

La acest eveniment cultural au participat şi Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un grup de clerici din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Concertul de la Seghedin face parte dintr-un turneu de câteva zile a Ansamblului din Cluj, care mai cuprinde şi alte concerte, la Palatul Imperial din Gödölő, cel mai mare palat cu arhitectură în stil baroc din Ungaria, situat în apropiere de Budapesta, precum şi la Viena.

În cadrul concertului de la Seghedin au fost interpretate piese religioase cuprinse în Codex Caioni, din Transilvania, sec. XVII (precum Salve Regina, Jubilate Deo, Bendictus es Domine), cântece tradiţionale armeneşti, din zona Cluj-Gherla, piese maghiare sau româneşti, din zona Sibiu-Braşov (Sonate au Bestref turque şi Danse, de Rouschitzki, din 1834, sau Când eram mai tinerică, pe un text compus de Ienăchiţă Văcărescu), cântece hasidice de secol XVIII, din zona Maramureşului, sau dansuri şi cântece din Transilvania (Joseph Bengraf, din Viena, 1784 Saltus Hungaricus; Franz Pfeifer, cca. 1800, Tartózkodó kérelem), sau alte compoziţii româneşti, după manuscrise din sec. al XVIII-lea (precum Arde-mă, Mititica) şi dansuri vechi româneşti, notează basilica.ro

Au fost prezente şi alte oficialităţi, precum Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Budapesta, şi Bogdan Geană, referentul pentru filiala din Seghedin a Institutului, gazdele acestei manifestări, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Seghedin, Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării Româneşti Locale din Seghedin, director Iulia Kaupert şi Ştefan Crâsta, de la emisiunea TV „Ecranul nostru” şi emisiunea de radio în limba română a Studioului Teritorial M1 din Seghedin, Zagyi Alexandru, profesor de violă, originar din România şi stabilit de 26 de ani în Seghedin.

Ansamblul „Flauto dolce” a luat fiinţă în anul 2000 la Cluj, sub auspiciile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi este format din muzicienii Zoltán Majó, directorul artistic al ansamblului şi iniţiatorul proiectului, Mária Szabó, Noemi Miklos şi Mihaela Maxim.

Exit mobile version