Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a găzduit și prezidat la 22 septembrie 2021, cea de-a zecea conferință ministerială a Comunității Democrațiilor (CoD), desfășurată în marja Adunării Generale de la New York, în sistem hibrid, în contextul exercitării Președinției române a Comunității Democrațiilor.
În deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul, de asemenea, secretarul general al Comunității Democrațiilor, Thomas E. Garrett, Președintele celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Abdullah Shahid, Secretarul General Adjunct al ONU pentru Afaceri Politice și Peacebuilding, Rosemary A. DiCarlo, și Subsecretarul de Stat pentru Securitate Civilă, Democraţie şi Drepturile Omului al Statelor Unite ale Americii, Uzra Zeya, în calitate de keynote speaker. De asemenea, s-a adresat reuniunii Președintele Fondului Național pentru Democrație al SUA, Damon Wilson.
Secretarul general al CoD, Thomas Garrett, a mulţumit României pentru activitatea susţinută la conducerea Comunităţii Democraţiilor, subliniind importanța leadershipului Preşedinţiei române în coordonarea şi consolidarea rezilienţei acestei platforme, în special în condiţiile provocate de pandemia de COVID-19.
În discursul susținut în deschiderea reuniunii, şeful diplomației române a evocat relevanța și importanța Principiilor Declarației de la Varșovia, documentul fondator al CoD, precum și ale cadrului oferit de Declarația de la București (http://www.mae.ro/node/52946), adoptată cu ocazia Conferinței de aniversare a 20 de ani de la înființarea organizației, în iunie 2020, găzduită de ministrul Bogdan Aurescu, în calitate de Preşedinţie română a CoD. Declarația de la București evidențiază, în acest sens, că sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacitățile instituționale, transparență și încredere, oferă și cel mai bun cadru pentru depășirea situațiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie.
În context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că angajamentul constant al României pentru democrație, statul de drept și drepturile omului a fost intensificat în contextul provocărilor actuale cu care se confruntă statele din întreaga lume, inclusiv pe fondul pandemiei de COVID-19. Şeful diplomaţiei române a punctat că România urmăreşte îndeplinirea acestor obiective inclusiv prin promovarea educaţiei ca obiectiv prioritar, a implicării tinerilor, a cooperării cu societatea civilă, combaterea corupţiei şi creşterea nivelului de transparenţă. Ministrul român a precizat că, pentru continuarea îndeplinirii la nivel multilateral a acestor obiective corelate priorităţilor asumate la conducerea CoD, România şi-a depus candidatura pentru un mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului.
Totodată, ministrul român a făcut apel la canalizarea eforturilor pentru consolidarea şi coordonarea iniţiativelor la nivel internaţional pentru sprijinirea democraţiilor din întreaga lume, pentru a răspunde provocărilor multidimensionale cu care se confruntă şi a evidenţiat că democraţiile reziliente au mecanisme specifice de a răspunde situaţiilor de criză, precum şi de a sancţiona derapajele democratice.
Șeful diplomației române a reiterat, cu acest prilej, sprijinul României și al Comunității Democrațiilor pentru eforturile Administrației SUA în organizarea Summitului pentru Democrație, menit să abordeze multiplele amenințări cu care se confruntă democrațiile de astăzi, prin acțiune colectivă.
În încheierea intervenției sale, ministrul e a reconfirmat angajamentul României de a continua, în calitatea sa de Președinție a CoD, promovarea obiectivelor, valorilor și principiilor Comunității Democrațiilor.
În cadrul evenimentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a anunţat adoptarea Declarației ministeriale de la București a Comunității Democrațiilor (New York City – https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2021/2021_pdf/10th_cod_ministerial_declaration.pdf), document ce reafirmă, printre altele, angajamentul CoD pentru principiile fondatoare şi face apel ca statele ,,să promoveze și încurajeze participarea deplină, echitabilă și semnificativă a tuturor în spațiile civice deschise și incluzive, care stau la baza statului de drept, pentru a consolida instituțiile pluraliste şi independente”.