Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a predat joi, 22 septembrie 2022, mandatul de președinție a Comunității Democrațiilor către ministrul Afacerilor Externe al Canadei, Mélanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfășurate la New York, în marja săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.
Evenimentul a avut loc în prezența Secretarului General al Comunității Democrațiilor, Thomas Garrett, și a ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în calitate de invitat special al României.
În intervenția sa cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a realizat o trecere în revistă a principalelor repere ale mandatului de trei ani al președinției române a Comunității Democrațiilor.
A remarcat că în această perioadă au existat numeroase provocări la adresa democrațiilor, drepturilor omului și dreptului internațional, printre care, îndeosebi, pandemia de COVID-19 și agresiunea militară nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. A apreciat, totodată, mobilizarea promptă și substanțială a Comunității pentru a răspunde provocărilor apărute, susținând valorile și principiile democratice, în ciuda dificultăților apărute.
A menționat, în context, adoptarea, în iunie 2020, a Declarației Aniversare de la București (https://www.mae.ro/node/52947), la împlinirea a 20 de ani de la înființarea Comunității Democrațiilor.
Ministrul Bogdan Aurescu a punctat și faptul că, sub președinției României și cu susținerea sa, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, un grup de state membre ale Consiliului Guvernator a adoptat, la 24 februarie 2022, o Declarație prin care își exprimă sprijinul pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional; totodată, statele semnatare au condamnat ferm agresiunea continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei și și-au exprimat sprijinul fără echivoc pentru poporul ucrainean, în aspirațiile sale democratice.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat atenția deosebită a președinției române a CoD pentru consolidarea implicării active a tinerilor în procesele democratice, aceasta fiind o altă prioritate a mandatului. A reamintit desfășurarea recentă a celei de-a treia ediții anuale a Forumului pentru Tineret al Comunității Democrațiilor (https://www.mae.ro/node/59659 ) și și-a exprimat convingerea că această platformă globală oferă cea mai bună oportunitate de a discuta despre participarea politică și civică a tinerilor, de a împărtăși bune practici și de a prezenta modalități inovatoare pentru implicarea tinerilor în viața publică și în procesele democratice, inclusiv prin tehnologia informației.
De asemenea, ministrul afacerilor externe a evidențiat prioritatea României de a sprijini democrațiile tinere și vulnerabile și a exemplificat eforturile țării noastre atât în sprijinul Ucrainei, cât și al Republicii Moldova. Astfel, demnitarul român a lansat invitația către Nicu Popescu, ministrul de externe al R. Moldova, ca țara sa să se alăture Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor.
În încheiere, demnitarul român a urat succes viitoarei președinții canadiene a Comunității Democrațiilor, asigurând-o de cooperarea deplină a României în calitate de membru al Consiliului Guvernator, și a transmis înalta apreciere a părții române pentru sprijinul constant și substanțial primit din partea secretarului general Thomas Garrett și a echipei Secretariatului Permanent al Comunității Democrațiilor.