Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a susţinut, zilele trecute, prelegerea cu tema: „Relevanţa strategică a României în actualul context de securitate regional”, la Centrul pentru Relaţii Transatlantice (CTR) al Institutului Paul H. Nitze pentru Studii Internaţionale Avansate (SAIS) din cadrul Universităţii Johns Hopkins din Washington.
Intervenţia secretarului de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat profilul României de aliat apropiat şi partener strategic al SUA, punând în valoare atuurile României, stat membru NATO şi UE, în plan geo-strategic, economic şi militar, cu relevanţă în planul relaţiilor transatlantice. În rândul elementelor evocate s-au aflat, alături de valoroasa participare la operaţii, importanţa contribuţiei României la protecţia SUA şi a întregului teritoriu aliat din Europa prin intermediul facilităţii anti-rachetă de la Deveselu, precum şi rolul esenţial al bazei Mihail Kogălniceanu ca centru de tranzit pentru forţele americane din Afganistan.
Bogdan Aurescu a prezentat importanţa Parteneriatului Strategic cu SUA în arhitectura politicii externe româneşti şi sprijinul puternic pentru o relaţie transatlantică solidă existent la nivelul forţelor politice şi al opiniei publice româneşti, cea mai pro-atlantistă din spaţiul european.
De asemenea, a făcut o evaluare a actualului context de securitate regional, cu accent asupra implicaţiilor acestuia asupra României şi regiunii Mării Negre şi a opţiunilor şi instrumentelor la îndemâna SUA pentru formularea răspunsului pe termen scurt, mediu şi lung la noile provocări din regiune. Acestea ar putea viza consolidarea unui parteneriat trans-atlantic dinamic şi robust, cu o agendă transformată şi pregătită să răspundă eficient la noile ameninţări din mediul internaţional. Totodată, ar putea avea în vedere relocarea unor capabilităţi ale Alianţei în Europa de Sud-Est, la graniţa răsăriteană a NATO, inclusiv în România, refocalizarea asupra Vecinătăţii Estice a NATO, sursă de tensiuni şi conflicte, substanţierea politicii uşilor deschise prin oferirea Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP) pentru Georgia şi a invitaţiei de aderare pentru Muntenegru, la Summit-ul din septembrie din Marea Britanie.
Din această perspectivă, Bogdan Aurescu a evidenţiat oportunităţile de cooperare intensificată România-SUA pe care Parteneriatul Strategic le oferă în noul context regional în două domenii de interes strategic: cooperarea regională şi stabilitatea în Europa de Est, inclusiv prin căutarea de soluţii pentru conflictele prelungite; democraţia şi statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, inclusiv prin susţinerea fermă a acestor valori în regiune, în statele Parteneriatului Estic, şi promovarea reformelor şi consolidarea construcţiei democratice în aceste ţări. În acest sens, secretarul de stat român a salutat angajamentul sporit al SUA în relaţia cu autorităţile de la Chişinău în sprijinul aspiraţiilor europene ale R. Moldova, obiectiv puternic susţinut de autorităţile române, evidenţiind totodată importanţa esenţială a unui sprijin deplin şi coordonat al SUA şi UE.
Programul de întrevederi cu reprezentanţi din cadrul comunităţii academice din capitala SUA a inclus, totodată, şi o întrevedere cu membri ai conducerii şi experţi din cadrul RAND Corporation, un think-tank consacrat în domeniul analizelor strategice şi de apărare. Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme privind relevanţa României ca aliat strategic al SUA în noul context de securitate, precum şi impactul evoluţiilor din Ucraina asupra NATO şi a statelor din regiune.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut şi o întrevedere cu Cristopher Smith, membru al Congresului SUA, Co-preşedinte al Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), membru în Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor. În cadrul discuţiilor au fost abordate, între altele, evoluţiile din Vecinătatea Estică a României şi problematica vizelor. Bogdan Aurescu a reiterat aspiraţiile României de includere cât mai curând în Programul Visa Waiver (VWP), subliniind importanţa pe care autorităţile române şi opinia publică românească o acordă realizării acestui obiectiv şi a exprimat speranţa într-o adoptare cât mai rapidă a modificărilor legislative ale criteriile de acces în VWP, în Congresul SUA.
Secretarul de stat a avut, de asemenea, o întâlnire cu reprezentanţi ai foştilor studenţi români din Washington D.C., membri ai Clubului România, prilej cu care s-au discutat perspectivele dezvoltării relaţiei bilaterale cu SUA, modalităţile prin care mediul universitar româno-american poate contribui la promovarea intereselor României în SUA, precum şi perspectivele oferite studenţilor români care îşi încheie studiile în SUA şi doresc să se reîntoarcă în România pentru a pune în valoare expertiza acumulată în beneficiul dezvoltării şi modernizării României.