Site icon TIMP ROMÂNESC

Bogdan Aurescu despre necesitatea promovării şi protejării identităţii

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat pe 8 iulie, la Timişoara, la conferinţa internațională “Minorităţi etnice în Europa – provocări şi perspective”, co-organizată de MAE, Fundaţia Konrad Adenauer, Forumul Democrat al Germanilor din România şi Fundaţia Culturii Germane în Europa de Est.

Conferința a completat seria evenimentelor organizate de MAE pentru marcarea împlinirii, în 2015, a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei şi ratificarea de către România a Convenţiei-Cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că esenţa multiculturalismului constă în “recunoaşterea, protejarea și promovarea diversităţii la nivelul unei societăţi, pe baza identităţii fiecărui grup minoritar în parte” și a evocat evoluția consistentă, de-a lungul celor 20 de ani de la adoptarea Convenției-Cadru, a politicilor României faţă de minorităţile naţionale – de la „politicile de asimilare şi de definire a unei culturii omogene a majorităţii” la „politici de respect şi de promovare a identităţilor distincte”.

Astfel, este recunoscut faptul că România a devenit, cu importanta contribuţie a membrilor minorităţilor naţionale ce locuiesc pe teritoriul său, un veritabil model în materie de promovare a interculturalității și de angajament asumat pentru consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, depășind standardele internaționale în domeniu.

 „România a înţeles că diversitatea culturală – multiculturalitatea şi interculturalitatea – reprezintă valori esenţiale ale democraţiei, ale societăţilor bazate pe respect, pe convieţuirea paşnică. (…). Modelul de interculturalitate, ca fază superioară multiculturalismului, promovat de România, răspunde pe deplin atât imperativului conservării şi afirmării esenţei identitare – etnice, lingvistice, culturale, religioase -, cât şi dezideratului definirii unui spaţiu cultural integrator, tolerant, fundamentat pe dialogul interetnic, pe cunoaşterea şi respectul reciproc. (…). Scopul politicilor în domeniul minorităţilor naţionale este unul dual: anume, de a proteja identitatea specifică a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi de a asigura convieţuirea armonioasă între majoritate şi minorităţi şi între minorităţile însele. Astfel, atenţia se îndreaptă nu doar asupra necesităţii promovării şi protejării identităţii specifice a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, dar şi asupra necesităţii integrării lor în societăţile din care fac parte. Politicile astfel definite contribuie la crearea unor societăţi tolerante, bazate pe dialogul intercultural care previne conflictul”, a declarat șeful diplomației române.

În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția că, pentru protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naţionale, este necesar un cadru juridic adecvat, care trebuie adaptat și îmbunătățit continuu, la fel ca și aplicarea sa, în concordanță cu întreg sistemul vizând protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale și cu realitățile sociale în continuă schimbare. În același timp, ca formă de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa dialogului între state și cooperarea internațională pe acest subiect.

Exit mobile version