Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat la conferinţa de încheiere a proiectului „Contribuţii la Parteneriatul pentru dezvoltare dintre România şi Republica Moldova” care a avut loc vineri la Chişinău). Proiectul de ansamblu, derulat în perioada august 2012-august 2013 de Centrul Român de Politici Europene şi Asociaţia de Politică Externă din Republica Moldova, a beneficiat de finanţare din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, potrivit PROMPT MEDIA.
La conferinţă au luat parte, de asemenea, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, ai instituţiilor responsabile de politicile de concurenţă şi de integritate din cele două state, experţi din instituţiile publice centrale, mediul academic şi neguvernamental si mass-media.
Oficialul român a avut o intervenţie la sesiunea introductivă – „Parteneriatul România-Republica Moldova, model în Parteneriatul Estic”.
În mesajul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat rolul fundamental al proiectelor de transfer de expertiză şi de dezvoltare a capacităţilor instituţionale, derulate de partea română în beneficiul administraţiei de la Chişinău, în susţinerea procesului de integrare europeană a statului vecin. Sprijinul oferit de România vizează domenii-cheie pentru reuşita reformelor democratice şi a aspiraţiilor europene, precum justiţia, agricultura (inclusiv în ce priveşte modernizarea sistemului de asigurare a siguranţei alimentare), sănătatea, modernizarea serviciilor publice locale, afaceri interne, politicile concurenţiale, mecanismele anti-discriminare, sprijinirea societăţii civile. Toate aceste iniţiative îşi propun să contribuie la modernizarea administraţiei de la Chişinău, la consolidarea instituţiilor esenţiale ale statului de drept şi, mai ales, la pregătirea experţilor de la Chişinău în conformitate cu exigenţele viitorului cadru contractual al relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană – Acordul de Asociere, inclusiv componenta sa de liber schimb.
În acest context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evocat semnificaţia strategică, pentru Republica Moldova, a apropiatului summit al Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013), la care se aşteaptă parafarea Acordului de Asociere şi a celui de liber schimb UE-Republica Moldova. Aceasta va reprezenta un pas hotărâtor spre ancorarea fermă a Republicii Moldova pe un traseu european clar şi ireversibil. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat, în acest context, sprijinul României pentru finalizarea integrală, în 2014, a procedurilor legate de semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere menţionat, inclusiv a componentei de liberalizare a schimburilor, precum şi pentru adoptarea deciziilor necesare liberalizării regimului de circulaţie în Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova.
„Este nevoie de o largă dezbatere internă şi de un mai mare interes şi implicare pentru asocierea palierului local la agenda europeană a administraţiei centrale. Cred că integrarea europeană trebuie asumată nu numai la Chişinău, dar şi la Ungheni, Bălţi, Comrat, Cahul şi, în perspectivă, şi la Tiraspol. În general vorbind, asumarea agendei europene trebuie să aibă loc la nivelul întregii societăţi, pe toate nivelele acesteia. În România a existat un astfel de moment de asumare în 1995, prin Declaraţia de la Snagov – cred că este necesar un moment Snagov şi în Republica Moldova. Nu este un drum uşor: ştim din propria noastră experienţă. Ştim însă la fel de bine că nu există nicio altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova şansa libertăţii, demnităţii şi prosperităţii” a arătat Bogdan Aurescu. „Suntem conştienţi de provocările şi presiunile resimţite în ultima perioadă nu doar de Guvernul Republicii Moldova, dar şi de societate şi cetăţeni. Cel mai clar şi puternic răspuns pe care îl poate da Republica Moldova este de consolidare a orientării europene şi de aprofundare a reformelor interne, în toate domeniile. Pe acest drum al reformelor Republica Moldova poate găsi inspiraţie în procesele de transformare din ultimele două decenii din România. Parteneriatul Strategic cu România este, în acest context, integral adaptat şi adecvat pentru a răspunde problemelor concrete cărora Chişinăul trebuie să le găsească răspunsuri astăzi, pe drumul său european”.
În cadrul vizitei la Chişinău, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ambasadorul Jennifer Brush, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate evoluţiile şi perspectivele procesului de soluţionare a conflictului transnistrean.