Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 13 aprilie 2021, în sistem video-conferință, la cea de-a șasea ediție a Forumului anual „Raisina Dialogue”, în cadrul sesiunii cu tema „Reclaiming Europe: Navigating the Political Compass”, alături de miniștrii afacerilor externe din Portugalia, Augusto Santos Silva, respectiv Slovenia, Anže Logar – reprezentând actuala și viitoarea Președinție a Consiliului Uniunii Europene.
”Raisina Dialogue”, organizat de think-tank-ul Observer Research Foundation, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe indian, este una dintre cele mai prestigioase conferințe anuale din Asia și principalul for de dezbateri organizat în India pe teme geopolitice și geoeconomice de interes global.
Sesiunea ”Reclaiming Europe – Navigating Political Compass” s-a concentrat asupra provocărilor interne și externe la adresa Europei, în contextul dominat de pandemia de COVID-19 și alte evoluții recente.
Ministrul Aurescu a prezentat o analiză pornind de la eforturile la nivel european în ceea ce privește combaterea pandemiei, cu accent pe acțiunile coordonate, cum ar fi achizițiile centralizate de vaccinuri și eforturile de redresare economică post-criză, fiind evidențiată necesitatea utilizării eficiente a instrumentelor financiare puse la dispoziția statelor membre UE.
Totodată, șeful diplomației române a pus accentul pe însușirea lecțiilor învățate în contextul crizei, printre acesta menționând importanța unui multilateralism eficient, atât la nivelul UE, cât și la nivelul comunității internaționale, precum și dezvoltarea rezilienței strategice, la nivel național și internațional, în ceea ce privește organizațiile multilaterale. Astfel, ca palier principal pentru consolidărea rezilienței strategice, ministrul român a subliniat necesitatea reducerii dependenței față de actorii care nu împărtășesc aceleași valori și interese cu România, ca stat membru UE și NATO, precum și consolidarea parteneriatelor cu statele like-minded, care promovează viziuni și poziționări similare. În context, șeful diplomației române a menționat relevanța consolidării parteneriatului transatlantic, mai ales în condițiile instalării noii administrații americane. Șeful diplomației române s-a referit și la importanța respectării și promovării principiilor dreptului internațional, a principiilor democratice, a drepturilor omului și statului de drept, ca parte integrantă a efortului de eficientizare a multilateralismului și rezilienței strategice. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța aplicării lecțiilor învățate în urma pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul Conferinței privind Viitorul Europei, care va fi lansată în perioada următoare și care va putea reprezenta totodată prilejul reîntoarcerii UE la Agenda sa Strategică.
Pe parcursul sesiunii, ministrul român al afacerilor externe a abordat, de asemenea, teme privind relațiile României și ale UE cu China, precum și abordarea UE față de regiunea Indo-Pacificului. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că România acționează pentru promovarea proiectelor de infrastructură în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, inclusiv în formate regionale precum Inițiativa celor Trei Mări, prioritară fiind implementarea unor proiecte strategice de interconectare regională precum Rail2Sea și Via Carpathia.
În ceea ce privește abordarea UE și a României față de regiunea Indo-Pacificului, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat eforturile la nivel european referitoare la pregătirea unei strategii a UE pentru această regiune, la care țara noastră este pregătită să contribuie, inclusiv pe acele componente pe care deține expertiză, cum este securitatea cibernetică, având în vedere inclusiv decizia privind găzduirea, la București, a Centrului Cyber al Uniunii Europene. De asemenea, ministrul român a menționat eforturile României la nivel bilateral, în scopul intensificării dialogului și cooperării cu parteneri importanți din regiunea Indo-Pacificului, cum ar fi Japonia, Republica Coreea, Australia, subliniind în același timp eforturile pentru consolidarea relațiilor România – India, în baza Declarației Comune privind stabilirea unui Parteneriat Extins între România și India, semnată în anul 2013, la New Delhi.