Acasă America de Nord Bogdan Aurescu, la dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU la nivel ministerial...

Bogdan Aurescu, la dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU la nivel ministerial dedicată Ucrainei

Ministrul  Afacerilor Externe  Bogdan Aurescu a participat vineri, 24 februarie 2023, la New York, la dezbaterea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CS ONU), la nivel ministerial, pe tema Ucrainei.

Reuniunea a fost organizată de Malta, țară care deține președinția Consiliului de Securitate în luna februarie 2023, pentru marcarea unui an de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Cu acest prilej, ministrul român al Afacerilor Externe a susținut o intervenție națională prin care a reafirmat poziția fermă a României față de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă, stat membru al Consiliului de Securitate al ONU, împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Ministrul afacerilor externe a pus în evidență, din nou, rolul activ asumat de România la ONU, de susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe norme, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și în contracararea impactului negativ al consecințelor agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat în plenul Consiliului de Securitate al ONU condamnarea de către România, în termenii cei mai fermi, a agresiunii militare ilegale a Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate, format care are vocația de garant al păcii și securității internaționale, împotriva Ucrainei.

A subliniat că războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor și normelor de drept internațional, consacrate prin prevederile Cartei ONU, generând cea mai gravă criză – de securitate alimentară, energetică, economică – ale cărei efecte nefaste cunosc însă o amploare globală, pe multiple planuri.

Ministrul Bogdan Aurescu a atenționat asupra utilizării iresponsabile a amenințărilor nucleare, precum și asupra încercărilor de intimidare utilizate de Rusia asupra Ucrainei și a vecinilor săi, precum Republica Moldova, asupra altor state din regiunea Mării Negre, asupra întregului continent european, precum și asupra zonei de securitate euroatlantică în ansamblu.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că este necesară sporirea și eficientizarea eforturilor la nivelul ONU pentru coordonarea răspunsului internațional la efectele regionale și cele globale ale războiului din Ucraina, inclusiv în domeniul securității alimentare.

Șeful diplomației române a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele recunoscute internațional, și a oferit asigurări că România va rămâne alături de Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi necesar.

Cu acest prilej, oficialul român a salutat adoptarea la 23 februarie 2023,  cu o largă majoritate de voturi (141), la cea de-a 11-a sesiune specială de urgență a Adunării Generale ONU, a rezoluției „Principiile care conduc la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”.

În context, a evidențiat că acest fapt reprezintă o victorie a comunității internaționale democratice.

A  prezentat sprijinul multidimensional și cuprinzător al României pentru Ucraina,  prin eforturile concrete de sprijin în domeniul umanitar, incluzând primirea a peste 3,6 milioane de refugiați din Ucraina care au intrat în țara noastră. Totodată, a subliniat demersurile active și concrete pentru evitarea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului a peste 13 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene către piețele mondiale. A exprimat, în context, speranța că Acordul privind Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră va fi prelungit.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat poziția fermă a României pentru identificarea de soluții juridice adecvate pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crimele de agresiune comise de  Federația Rusă în războiul împotriva Ucrainei, amintind că România s-a alăturat nucleului de state care vor lucra alături de Ucraina pentru a identifica cel mai potrivit temei juridic pentru înființarea unui Tribunal cu acest scop.

Șeful diplomației române a arătat că România acordă sprijin și va continua să fie alături de Republica Moldova și de cetățenii săi, țara cea mai afectată de război, cu excepția Ucrainei, și a adus în atenția Consiliului de Securitate al ONU preocuparea cu privire la ultimele planuri ale Rusiei de a destabiliza țara vecină.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat în cadrul Consiliului de Securitate faptul că retorica amenințătoare inclusă în declarația de astăzi a Ministerului de Externe al Rusiei, prin care a anunțat că armata rusă va „răspunde în mod adecvat” unor așa-zise „provocări” împotriva compatrioților ruși și a personalului militar rus și depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, reprezintă o conduită provocatoare, bazată pe acuzații nefondate, care este complet inacceptabilă. A reiterat, totodată, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute internațional.

Cu privire la utilizarea mijloacelor hibride, ministrul Bogdan Aurescu a arătat în cadrul Consiliului de Securitate că, pe măsură ce s-a apropiat împlinirea unui un an de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, România a asistat la intensificarea propagandei rusești, fiind răspândite informații false într-o încercare de a submina unitatea societății, precum și eforturile de a sprijini Ucraina. A evidențiat  necesitatea combaterii acestor influențe maligne, precum și unitatea în apărarea valorilor comune.