Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă, în perioada 26-27 mai 2021, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (formatul Gymnich), care va avea loc la Lisabona, în cadrul Președinției portugheze a Consiliului UE.
Agenda de discuții a miniștrilor de Externe include conflictele prelungite din Vecinătatea Estică (subiect inclus la propunerea României), relațiile UE-Africa și viziunea strategică a UE pentru regiunea Indo-Pacifică. De asemenea, miniștrii europeni vor avea un dejun informal care îl va avea ca invitat pe ministrul afacerilor externe al Regatului Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi.
Dezbaterea privind conflictele prelungite din Vecinătatea Estică este organizată la inițiativa României, ca urmare a scrisorii adresate de ministrul Bogdan Aurescu, susținut de zece omologi din state membre UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), la 19 noiembrie 2020, Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate. Este pentru prima dată când un astfel de subiect este inclus pe agenda CAE la inițiativa României. Miniștrii europeni vor evalua liniile de acțiune care ar putea fi decise și puse în aplicare pentru a spori angajamentul UE și eficiența acestuia, respectiv instrumentele concrete care pot fi folosite de către UE pentru soluționarea conflictelor prelungite/înghețate din regiunea extinsă a Mării Negre. Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția că aceste conflicte reprezintă o amenințare majoră la adresa stabilității și securității vecinătății imediate a Uniunii, dar și a continentului european și a securității euro-atlantice în ansamblu, astfel că UE trebuie să se implice mai mult și mai eficient în soluționarea durabilă a acestora, cu obiectivul mai larg al consolidării rezilienței partenerilor din Parteneriatul Estic. În acest sens, Bogdan Aurescu va prezenta o serie de propuneri concrete care să permită o abordare integrată și coerentă a proceselor de soluționare a acestor conflicte, în conformitate cu dreptul internațional și în coordonare apropiată cu toți actorii relevanți (OSCE, ONU, parteneri internaționali like-minded, mai ales SUA).
Discuțiile referitoare la relațiile UE-Africa vor viza analiza stadiului relației și perspectivele organizării celui de-al șaselea Summit cu Uniunea Africană, planificat pentru primul semestru al anului viitor, precum și modalități de aprofundare a parteneriatului politic și economic, pe baza intereselor, valorilor și acțiunii comune. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va exprima sprijin pentru aceste obiective, în baza strategiei UE privind diversificarea cooperării cu Africa din martie 2020 și va pune accentul pe aspecte legate de securitatea continentului, cooperare economică și comercială, sprijinul acordat pentru combaterea consecințelor pandemiei de COVID-19, dar și pentru consolidarea contactelor interumane.
Dezbaterea privind viziunea strategică a UE pentru regiunea Indo-Pacifică are loc în contextul adoptării, la 19 aprilie 2021, a Concluziilor Consiliului UE privind o Strategie a UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică. Obiectivul discuțiilor vizează un schimb de opinii în perspectiva comunicării comune a Înaltului Reprezentant și al Comisiei Europene pe tema cooperării în regiunea indo-pacifică, prevăzută a fi publicată în septembrie 2021. Șeful diplomației române va sprijini consolidarea dimensiunii politice a abordării UE și va arăta că România este interesată să contribuie la implementarea acesteia în domenii precum conectivitatea digitală, în special securitatea cibernetică, și promovarea democrației și consolidarea statului de drept, inclusiv din perspectiva calității țării noastre de președinție în exercițiu a Comunității Democrațiilor.
Cu prilejul dejunului informal al cărui invitat va fi ministrul afacerilor externe al Iordaniei Ayman Safadi, va avea loc un schimb de opinii pe tema evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu, precum și o trecere în revistă a stadiului relațiilor dintre UE și Iordania. Cu această ocazie, ministrul român va reitera sprijinul României pentru aspirațiile Regatului Hașemit de a avea relații mai strânse cu UE și va sublinia oportunitățile de dezvoltare a relațiilor UE-Iordania oferite de Noua Agendă a UE pentru regiunea Mediteranei.