Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 19 octombrie 2022, la reuniunea ministerială din cadrul celui de-al 11-lea Forum anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD), în format videoconferință.
În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a remarcat efortul depus de Ucraina, ca Președinție-în-exercițiu a Strategiei Dunării, în exercitarea mandatului, din postura de prim stat non-UE care și-a asumat acest rol, în contextul agresiunii Federației Ruse asupra sa. Șeful diplomației române a subliniat importanța solidarității, unității și cooperării între statele partenere SUERD, în condițiile în care evoluțiile din Vecinătatea Estică generează provocări importante pentru securitatea Europei și pentru ordinea internațională bazată pe reguli.
Ministrul Afacerilor Externe a prezentat acțiunile multidimensionale întreprinse de România pentru sprijinirea Ucrainei, evidențiind măsurile de primire și integrare a refugiaților ucraineni, demersurile de asigurare a securității alimentare prin facilitarea transportului și tranzitului de cereale prin România, precum și inițiativa recentă de cooperare, în format trilateral, la nivelul miniștrilor de externe, inițiată de România, cu Ucraina și Republica Moldova, a cărei primă reuniune a fost dedicată securității energetice.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că provocările generate de criza actuală reprezintă un test pentru reziliența statelor și a societăților din regiune, acestea putând fi depășite doar prin solidaritate regională, cooperare eficientă și responsabilitate comună. În context, șeful diplomației române a evidențiat potențialul deosebit pe care SUERD îl are pentru promovarea de proiecte de cooperare care să contribuie la consolidarea rezilienței statelor membre ale Strategiei, precum și pentru susținerea în continuare a nevoilor de dezvoltare ale acestora.
Ministrul Aurescu a exprimat susținerea pentru crearea de sinergii între SUERD și procesul de extindere al UE, în contextul deciziei istorice a Consiliului European din iunie de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE al Republicii Moldova și Ucrainei.
Bogdan Aurescu a încurajat, totodată, consolidarea legăturilor dintre Strategia Dunării și alte inițiative UE relevante pentru regiune, precum Agenda Maritimă Comună la Marea Neagră și Sinergia Mării Negre.
Miniștrii responsabili de implementarea SUERD au adoptat o Declarație comună care condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina, reiterează importanța solidarității la nivel UE și în relațiile dintre statele membre SUERD, reafirmând semnificația crucială a consolidării cooperării între statele regiunii dunărene în beneficiul cetățenilor și pentru depășirea actualei crize.
Cea de a 11-a ediție a Forumului SUERD a fost organizată de Ucraina, care a deținut anul acesta Președinția Strategiei, în cooperare cu Comisia Europeană și cu sprijinul logistic al Președinției anterioare, Slovacia, tema centrală fiind “Regiunea Dunării durabilă și sigură – redresare, dezvoltare și unitate”.
Strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, promovată în comun, în anul 2008. SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională a statelor riverane din bazinul hidrografic extins al Dunării, destinat dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene, prin implementarea în regiune a politicilor și legislației UE.
La Strategia Dunării participă 14 state: Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Slovacia, Slovenia, Germania – landurile Bavaria si Baden-Wṻrttemberg, Ungaria (state membre UE) și Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, R. Moldova și Ucraina(state non-UE).