Site icon TIMP ROMÂNESC

Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 15 noiembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de omologii săi din statele membre UE și din statele partenere – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

În cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia de organizare a celui de-al șaselea Summit PaE la 15 decembrie 2021, un moment important pentru revitalizarea formatului, prilej pentru a fi stabilite viziunea strategică pe termen lung pentru Parteneriat, precum și obiectivele concrete ale acestuia pentru perioada post-2020.

Șeful diplomației române a subliniat, în context, importanța obținerii de rezultate concrete în procesele de reformă din statele partenere, în special în ceea ce privește respectarea statului de drept, combaterea corupției și utilizarea judicioasă a sprijinului oferit de UE.  Totodată, a evidențiat necesitatea ca UE să răspundă în mod adecvat necesităților de cooperare și ambițiilor statelor partenere, inclusiv prin angajament pentru asistență consistentă pentru reforme, finanțare adecvată și acces sporit la piața europeană. Un astfel de angajament al UE va contribui substanțial la transformarea democratică a regiunii.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat viziunea României asupra priorităților strategice definitorii pentru perioada post-2020 a Parteneriatului, inclusiv în baza concluziilor extrase ca urmare a turneului diplomatic realizat de șeful diplomației române, alături de omologii in Austria și Lituania, în țările din Caucazul de Sud, cu mandatul și în coordonare cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell. Printre acestea se numără: intensificarea angajamentului comun pentru un Parteneriat ambițios și consolidat, care să reflecte necesitatea de redresare,  de consolidare a rezilienței și de aprofundare a reformelor în regiune. Totodată, a arătat că este important să fie recunoscute și sprijinite aspirațiile europene și eforturile în direcția integrării europene depuse de statele asociate (Georgia, Republica Moldova, Ucraina).

A solicitat o atenție crescută respectării valorilor fundamentale comune, precum și identificarea de opțiuni concrete pentru intensificarea cooperării sectoriale cu statele PaE, în domeniile transportului, energiei, digital, economiei verzi, mediului înconjurător, comerțului și investițiilor.

A pledat, de asemenea, pentru consolidarea dimensiunii de securitate în Vecinătatea Estică și inițierea de formate de dialog dedicate pe subiect cu partenerii interesați, în vederea sprijinirii acestora în combaterea amenințărilor hibride cu care se confruntă și creșterii rezilienței acestora, precum și a implicării mai eficiente a UE în facilitarea soluționării conflictelor prelungite – temă inclusă pe agenda CAE la inițiativa ministrului român de externe.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca sprijinul pentru poporul belarus să continue, reamintind Planul economic pentru un Belarus Democratic, elaborat de Comisia Europeană în urma propunerii de anul trecut a Președintelui României, Klaus Iohannis, împreună cu omologii polon și lituanian, care arată oportunitățile pe care această țară le are la dispoziție după ce va avea loc tranziția la un regim democratic.

Exit mobile version